Anton Hrachovský Kultúra

Perfektný PROGRAM: Chystá sa tradičný Štúrovský jarmok

Pre Štúrovo ale aj pre mnoho Novozámčanov tradičný Štúrovský jarmok čaká tento rok už jeho 470. edícia. Pozrite si kedy sa bude tento rok konať a čo vás čaká.

Ilustračný obrázok k článku Perfektný PROGRAM: Chystá sa tradičný Štúrovský jarmok
Zdroj: TASR

Jarmočenie neodmysliteľne patrí ku kultúre mesta Štúrovo. Už onedlho (6. – 9. októbra 2016) sa ním bude šíriť jarmočná atmosféra. Chystá sa totiž v poradí už 470. edícia Jarmoka Šimona-Júdu. Ten je najväčším jarmokom v novodobej histórii Podunajska. Tradičného podujatia sa zúčastňujú obchodníci, zabávači i návštevníci z oboch brehov Dunaja. Voňavé klobásky, lahodné trdelníky, desiatky stánkov s rozličným tovarom, adrenalínové kolotoče a bohatý program. Na toto všetko sme už na jarmoku zvyknutí a neminie nás to ani tento rok.

Na návštevníkov čaká tento rok rekordný počet predávajúcich, rozšírená remeselnícka zóna a samozrejme bohatý kultúrny program s množstvom dobrôt a vínnou uličkou na parkovisku pri Dunaji.

Program v piatok 7. októbra

  • 15:00 – Rushyvy Elementh (country)
  • 18:00 – Jóvilágvan (alternatívny rock)
  • 20:00 – Pannonia AllStars Ska Orchestra (ska)

Program v sobotu 8. októbra

  • 15:00 – Variete Karlson: Piráti z Karibiku revival (cirkus)
  • 17:30 – Eleven Big Band & Majsai Gábor (swing and boogie)
  • 20:00 – Trapéz (rock´n´roll)

Historický pôvod jarmoku siaha až do 18. storočia

Začiatky štúrovských jarmokov spadajú do obdobia tureckého panstva, no až v roku 1724 udelil Karol III. Habsburský mestu jarmočné právo na štyri jarmoky v roku, z ktorých sa do dnešných dní udržal práve tento jesenný. Koná sa pri príležitosti sviatku apoštolov Šimona a Júdu. Podľa starej kresťanskej tradície títo apoštoli hlásali evanjelium a spoločne podstúpili mučenícku smrť v Mezopotámii.

Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM