Rôzne

Oslavujú Novozámčania MDŽ? Spýtali sme sa v uliciach nášho mesta

Kedy, kde a prečo vznikol Medzinárodný deň žien? Pre niekoho je dnes tento sviatok už dávno zabudnutý, niektorí si naopak svoje "polovičky" ešte stále uctia kvetinou.

Ilustračný obrázok k článku Oslavujú Novozámčania MDŽ? Spýtali sme sa v uliciach nášho mesta
Zdroj: Webnoviny.sk

Medzinárodný deň žien (MDŽ) je sviatok žien a zároveň sviatok boja za ich rovnoprávnosť. Každoročne si ho pripomíname 8. marca.

Darujete aj vy nejakej žene kvetinu na MDŽ?

„Ale áno, samozrejme. Nejak to vo mne zostalo celé tie roky. Nikdy nezabudnem na tento sviatok kúpiť manželke, keď aj malú kvetinku,“ prezradil nám pán Emil /57/.

„Frajerke kupujem pravidelne, áno, aj tento rok jej darujem, pravdepodobne kyticu červených ruží. Tie má rada,“ zdôveril sa nám Novozámčan Patrik /26/.

„No môj manžel nikdy nezabudne na mňa na MDŽ. Hoci viem, že niektorí tento sviatok už neuznávajú, my si ho vždy spolu tak nejak pripomenieme,“ hovorí pani Anka /50/.

„MDŽ? Hej, kupujem kyticu vždy aj mame aj sestre, a keď práve mám frajerku, tak aj jej,“ s úsmevom nám povedal 23-ročný Milan.

Prečo, kedy a kde vznikol Deň žien?

„Ja netuším prečo existuje takýto sviatok. Nikdy som nepočul jeho históriu. Len viem, že sa slávi,“ smeje sa Peťo /33/.

„Samozrejme, že viem. To my ženy sme sa vzbúrili za naše práva v práci,“ presvedčivo odpovedá na našu otázku pani Zuzana /66/.

„No MDŽ vzniklo kvôli nejakej vzbure sa mi zdá, ale viac vám neviem povedať. Ešte to, že to asi nevzniklo na Slovensku ale niekde v Amerike či kde,“ skúsil si tipnúť v uliciach Nových Zámkov aj 42-ročný Robo.

My vieme, že sviatok vznikol v Kodani

Nápad oslavovať Medzinárodný deň žien vznikol na Medzinárodnej ženskej konferencii v roku 1910, ktorá sa konala v Kodani.Ako dátum tohto sviatku určili 8. marec na počesť veľkého štrajku 40 000 newyorkských krajčírok z textilných tovární, ktorý sa konal v roku 1908. Tieto bojovali za zrušenie desaťhodinového pracovného času, proti nízkym mzdám a zlým pracovným podmienkam.

Pred prvou svetovou vojnou vytýčili ženy predovšetkým tieto požiadavky:

  • hlasovacie právo
  • osemhodinový pracovný čas
  • zlepšenie špeciálneho zákonodarstva

V Rakúsku, Švajčiarsku, Nemecku sa prvý MDŽ konal už v roku 1911. Roku 1913 ho oslavovali aj v cárskom Rusku. Po ženských nepokojoch a demonštráciách v Petrohrade je v roku 1917 pevne ustanovený 8. marec ako MDŽ.

V roku 1975 bol MDŽ oficiálne uznaný OSN.

Prvý sviatok MDŽ v ČSR sa konal v roku 1921 a o rok neskôr nadobudol už masový charakter. Počas druhej svetovej vojny bol MDŽ zrušený, posledný sa konal v roku 1938. Po roku 1945 bol MDŽ znovu obnovený.

Sara

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM