Rôzne

Opäť premáva kompa: Skracuje cestu z Vlčian do Nových Zámkov, Selíc i Palárikova

Do Nových Zámkov a opäť dá dostať kompou. Kompa vo Vlčanoch nahrádza štátnu cestu 3. triedy. Je jedinou funkčnou na dolnom toku rieky Váh.

Ilustračný obrázok k článku Opäť premáva kompa: Skracuje cestu z Vlčian do Nových Zámkov, Selíc i Palárikova
Zdroj: Dnes24.sk

Na Vlčiansku kompu sa zmestí šesť osobných áut, jedno nákladné do desať ton a 50 ľudí.

Cesta z Vlčian do Nových Zámkov kompou trvá približne desať minút. Ak by ste nepoužili kompu, museli by ste cestovať cez šaliansky most, čím by sa vaša cesta predĺžila asi o pol hodinu.

Kompa premáva bezplatne

Za prepravu kompou netreba platiť. Kompa je pripevnená k dvom oceľovým lanám a pohybuje sa pomocou kladky. Prevádzka je závislá od stavu vody, hladina nesmie byť príliš nízka, či vysoká. I poveternostné podmienky ovplyvňujú prevoz, prevádzka nefunguje v prípade silného južného vetra.

Riečna kompa je využívaná veľmi často. Slúži predovšetkým na skrátenie dĺžky cesty. Jednak pre miestnych obyvateľov, najmä tých, čo majú role umiestnené na druhom brehu, nemusia obchádzať takmer 40 km. Často ju využívajú cestujúci zo smeru Dunajská Streda na Nové Zámky, ušetria si takmer polovicu cesty.Trasa z Vlčian do Nových Zámkov vedúca cez Šaľu, či Kolárovo meria cca 35–40 km, využitím kompy sa skráti na 17 km.

Niektorí ľudia ju berú aj ako atrakciu, a často sa prevezú len tak, pre zážitok.

Sara

kompa-Vlčany
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM