Viktória Botošová Rôzne

Ochranári neďaleko Zámkov sa činili: Vysadili pre hniezdiace vtáky desiatky nových stromov

Ochranári sa opäť činili. V neďalekých Tvrdošovciach vysadili až 60 nových stromov. Tie budú môcť vtáky už o niekoľko rokov využívať na hniezdenie.

Ilustračný obrázok k článku Ochranári neďaleko Zámkov sa činili: Vysadili pre hniezdiace vtáky desiatky nových stromov
Zdroj: TASR

Výsadbou nových stromov pokračujú členovia organizácie Ochrana dravcov na Slovensku v aktivitách na záchranu kriticky ohrozeného sokola červenonohého. Pred dvoma týždňami priniesli do najvýznamnejšej kolónie havranov v Tvrdošovciach v Novozámockom okrese konáriky a odrezky na stavbu hniezd.

Dnes tu na okraji vetrolamu zasadili 60 nových stromov, ktoré budú môcť vtáky už o niekoľko rokov využívať na hniezdenie. Celkovo sa v rámci medzinárodného projektu vysadí 900 stromov v piatich lokalitách západného Slovenska.

Výsadba stromov má pomôcť pri hniezdení

Členovia Ochrany dravcov na Slovensku sú presvedčení, že aj vďaka ich pomoci bude havraních hniezd viac a do krajiny sa následne vráti aj vzácny sokol červenonohý, ktorý je na Slovensku kriticky ohrozeným druhom.

„V roku 2014 sme pozorovali len štyri páry, z ktorých zahniezdili napokon iba tri. Kým teraz sa tieto vzácne sokoly pomaly vracajú zo subsaharskej Afriky, kde zimovali, v obci Tvrdošovce a ďalších lokalitách sa chystajú miesta pre ich návrat domov. Keďže si sokol červenonohý nestavia vlastné hniezdo, je odkázaný na hniezda iných druhov. V minulosti, keď ešte na Slovensku hniezdilo niekoľko desiatok párov, využívali predovšetkým stračie hniezda, ale tiež hniezda havranov a vrán,” vysvetľuje Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku.

Kolónia havranov takto pomôže sokolom

Práve kolónia havranov v Trvdošovciach by podľa odborníkov mohla poskytnúť útočisko párikom sokolov.

„Súčasná kolónia tu hniezdi v starom topoľovom lesíku, stromy sa tu vekom prirodzene lámu a rozpadávajú. Preto sme sa tu rozhodli vysadiť 60 nových stromov. Ide o duby, hrušky, topole, ale aj javory. Už o pár rokov budú stromy využívať na hniezdenie nielen havrany, ale i mnohé iné druhy vtákov. Tie postavia hniezda pre druhy, ktoré to nedokážu, napríklad aj pre sokola červenonohého. Príroda to má takto múdro premyslené a my jej výsadbou ešte pomôžeme,“ hovorí odborný koordinátor pre medzinárodný projekt na ochranu ohrozeného sokola Roman Slobodník.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM