Viktória Botošová Správy

Obyvatelia nášho mesta rozhodli: TOP 3 najkrajších kútov Nových Zámkov!

Čo v našom meste považujete za najkrajšie? Takúto otázku sme položili desiatkam Zámčanov vo veku od 17 do 72 rokov. Z ich odpovedí sme zostavili TOP trojku najobľúbenejších miest.

Ilustračný obrázok k článku Obyvatelia nášho mesta rozhodli: TOP 3 najkrajších kútov Nových Zámkov!
Foto: Viktória Botošová

Absolútna jednotka

Miesto, ktoré sa môže popýšiť najvyššou obľúbenosťou u obyvateľov odznelo z úst 14 opýtaných. 14 Novozámčanov na otázku bez rozmýšľania reagovalo odpoveďou – Zúgov!

Vodopády (kaskády) na severovýchodnom okraji mesta, sú súčasťou chránenej prírodnej oblasti Zúgov na rieke Nitra. Zúgov poskytuje posedenie v letných mesiacoch pri šume vody a speve vtákov, zároveň je aj obľúbeným miestom rybárov. Pôsobivosti tomuto výtvoru dodávajú blahodarným hukotom padajúcej vody. Možno aj z tohto dôvodu ich obľubuje až 14 opýtaných.

„Za najkrajšie dve miesta v našom meste považujem Zúgov, potom Berek. Obe miesta sú očarujúce. Človek sa tam dokáže zrelaxovať a nabrať energiu do ďalšieho dňa. Zúgov ma uchvátil svojim zvukom tečúcich vodopádov, ktorý ma upokojuje a Berek mi vždy pohladí dušu svojim tichom a krásou,“ hovorí Katka (25).

Podobný názor zdieľa aj Nikol (22). „Ak mám byť úprimná, tak pre mňa je to Zúgov. Je tam krásne, počuť tam hlavne a iba prírodu, čo je pre mňa maximálne dôležité. V tomto svete plnom stresu a zlých ľudí, sem veľmi rada prídem a nasávam tu energiu,“opisuje prostredie Zúgova, vzdialené od centra mesta. Oddych a prírodu tu radi vychutnávajú viacerý. „Na Zúgove, ma fascinuje zeleň, pokoj a príroda,“ povedal Ivan (27).

Druhé miesto našej ankety

Druhé miesto obsadila v slnečných dňoch vychytená a zaplnená hrádza. Až 12 opýtaných Novozámčanov, obľubuje hrádzu nášho mesta. Dôvodom je príroda, prostredie, ale aj možnosť prechádzok, behu, korčuľovania a iných možností športu, ktoré ponúka. Novozámocká hrádza lemuje mesto od Bereku až po štrand.

Možnosti športu, ktoré hrádza ponúka obľubujú viacerí. „U mňa je top lokalitou, jednoznačne hrádza, pretože ponúka možnosti na športovú aktivitu ako beh a in-line,“ Katka (26). Pridali sa aj iní športovo zdatní Novozámčania. „Moja odpoveď bude asi… hrádza, pretože sa dá tiahne od Bereku a dá sa ňou dostať aj na Zúgov. Ponúka ľuďom možnosť zabehať si, korčuľovať sa, bicyklovať a prechádzať sa. Zároveň má aj ochrannú funkciu,“ pridal sa Erik (23). „Mne osobne sa páči to, že na hrádzi sa môže behať popri rieke plus to okolie a prostredie na hrádzi celkovo,“ hovorí Radka (24).

Tretie miesto

Tretie miesto si v našej ankete vyslúžil lesopark Berek, ktorý sa nachádza v tichom prostredí juhozápadnej časti Nových Zámkov s názvom Veľký háj. Najradšej ho navštevujú rodiny s deťmi, mamičky s kočíkmi, zaľúbené páriky či starší ľudia. Keďže sa v ňom nachádza viacero chodníčkov, asfaltových aj lesných je miestom, ktoré Novozámčania obľubujú na prechádzky. Prechádzky a prírodu lesoparku označilo ako TOP až 8 opýtaných.

Lesopark sa pýši stromami rôzneho druhu, niektoré dosahujúce stovky rokov iné zákonom chránené. Berek je najčistejšou časťou mesta. Aj preto sa sem nedostanete autom, len peši, alebo na bicykli, mostom cez rieku. „ Lesík v Bereku je pre mňa ten naj. Človek si tam aspoň trošku oddýchne od mestského hluku a zhonu. Niet nad pobyt v prírode,“ uvádza Betka (24). „Ja považujem za najkrajší Berek, pretože sa tam viem nabiť energiou hlavne po namáhavom pracovnom týždni,“ pochvaľuje si Simona (29).

Zaujímavé TOP miesta

Tieto lokality sa v našej TOPke žiaľ neumiestnili, no však rozhodne stoja za zmienku. U niektorých Novozámčanov, nefigurovali ako top lokality, tie vyššie spomenuté. Pozrite sa, čo obľubujú niektorí..

„Mne osobne sa páči náš malý lesík neďaleko tenisových kurtov. Hlavne teraz na jeseň je tam krásne,“ vysvetľuje Vanesa (30).

Sihoť označili za svoju najobľúbenejšiu časť piati opýtaní. „Jednoznačne Sihoť. Na behanie, na relax, na prechádzku či na zábavu s deťmi na detskom ihrisku,“ hovorí mamička Lenka (32)

Krásne je však aj v centre mesta. „Najviac sa mi páči námestie. Nemám to ďaleko a dá sa tam oddychovať na lavičke. V zimnom období je vždy pekne vyzdobené, v lete sú tam zase vysadené všelijaké kvety,“ dôchodkyňa Alena (72).

Niektorí zaspomínali aj na školské časy.„Pre mňa je top zrejme novozámocké Gymnázium, pretože som tam študoval. Samozrejme, zišla by sa už aj rekonštrukcia, ale tá budova má aj po rokoch svoje čaro, krásu a jedinečnosť,“ nadchol sa Andrej (26).

Takéto je teda konečné poradie:

1)Zúgov
2)Hrádza
3)Lesopark Berek

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM