Viktória Botošová Správy

Obec zamestnáva 63 ľudí: Nový starosta avizuje zmeny!

Tohtoročné komunálne voľby priniesli viacero zmien nielen v mestských a obecných zastupiteľstvách, ale aj na pozíciách primátorov a starostov. Takáto zmena sa nevyhla ani najväčšej obci, ležiacej v tesnej blízkosti Nových Zámkov, v Dvoroch nad Žitavou.

Ilustračný obrázok k článku Obec zamestnáva 63 ľudí: Nový starosta avizuje zmeny!
Zdroj: Dnes24.sk

O nových začiatkoch a víziách porozprával 36-ročný začínajúci starosta, doposiaľ agropodnikateľ Branislav Becík.

V novembrových komunálnych voľbách ste získali 1419 z 2731 hlasov oprávnených voličov, účasť na voľbách bola viac ako 64 %. Čomu to prisudzujete?.

Áno, je to naozaj veľmi pekný výsledok, no pre mňa ešte väčší záväzok. Ďakujem zo srdca každému jednému voličovi- občanovi, ktorý ma svojím hlasom podporil. Teší ma ale skôr skutočnosť, že voliči v našej obci dali jasne najavo to, že nesúhlasili s politikou a systémom riadenia obce. Dali „červenú“ súčasnému vedeniu i obecnému zastupiteľstvu, keďže do poslaneckých lavíc v decembri zasadnú nové tváre, a to až 8 nezávislých poslancov z 12– členného obecného zastupiteľstva.

Doposiaľ ste pracovali ako podnikateľ v agrorezorte. Nie je funkcia starostu obce tomuto odboru predsa len vzdialená? Aké paralely vidíte medzi týmito dvomi, navonok odlišnými pozíciami?

Nikdy som netúžil byť na čele našej obce, to sa priznám. Ale okolnosti- stav a situácia v našej obci, ktoré ma ako občana a zároveň poslanca nesmierne trápili- ma k tomu donútili. Podnikám v agrorezorte 16 rokov, teda podnikať som začal ako 20– ročný študent 2. ročníka FEM na SPU v Nitre. Z pozície poslanca som viackrát pripomienkoval rozhodnutia starostu ako neekonomické, nelogické rozhodnutia nasmerované v neprospech obce. Prirovnával som obec k veľkej firme, kde tiež treba plánovať, racionálne a ekonomicky zmýšľať. Rozdiel teda nevidím až taký markantný… Snáď iba s rozdielom, že vo firme si na pondelkových poradách stanovujeme plán na týždeň, mesiac a dlhodobé plány, vízie prehodnocujeme na predĺžených poradách. V obci mam na to 12 poslancov, ktorých musím presvedčiť o tom, že ideme správnym smerom. Ale ani v tom nevidím prekážku, keďže mojím prvoradým zámerom je obci a jej občanom pomôcť v nasmerovaní sociálneho rozvoja rastu obce.

Skúsme sa pozrieť na predchádzajúce obdobie rozvoja obce. V čom vidíte jeho základné nedostatky?

Netajím sa tým, že v dosluhujúcom obecnom zastupiteľstve som bol kritikom nielen starostu, ale aj niektorých poslancov, ktorí tam sedeli 4–5 volebných období. Keď porovnám okolité obce s našou, rozdiel je markantný a za to môžu jedine oni. Tie „pomyselné hodiny“ v našej obci zastali len a len preto, že sme prestali čerpať a využívať podporné fondy z fondov EU, v mnohých prípadoch šité na mieru našej obce. Rovnako nesprávne bol nastavený rozpočet i systém riadenia obce a zamestnancov obecného úradu. Podotýkam, že obecný úrad zamestnáva 63 ľudí! Preto po vymenovaní do funkcie budem v krátkej dobe prehodnocovať každý úsek obecného úradu s následnými opatreniami, ktoré budú viesť k dôležitým ekonomickým výhodám. Opäť sa vrátim k tým pomyselným hodinám- voliči našej obce mi dali do rúk dôveru- kľúčik od týchto hodín, ktoré zastali… a ja tie hodiny Dvorov nad Žitavou opäť natiahnem!

V súčasnosti sme svedkami narastajúceho odlivu mladých, perspektívnych ľudí i celých rodín v dôsledku rastúcej nezamestnanosti a slabej infraštruktúry do väčších miest, dokonca do zahraničia. Ako sa dá sa tento nežiadúci trend v obciach a menších mestách zastaviť?

Všetko so všetkým súvisí. Náš volebný program je postavený predovšetkým na zvyšovaní zamestnanosti, ponúkaní možností na prácu a podnikanie – na vytváraní pracovných príležitostí, čím pritiahneme naspäť do obce mladých ľudí a mlade rodiny. V krátkej dobe budem rokovať aj s poslancami, od ktorých očakávam pripomienky, ale aj návrhy na zlepšenie jednak volebného programu, ale aj života a rozvoja v našej obci. Tím veľmi schopných ľudí zo samosprávy má stanovený plán realizácie volebného programu. Z vlastnej praxe viem, že je nesmierne dôležité sa v súčasnej dobe obklopiť špičkovými odborníkmi a pre dobrú vec zanietenými ľuďmi. Iba vtedy sa veci pohnú dopredu. A takýchto ľudí obec Dvory nad Žitavou má.

Aké sú teda základné piliere koncepcie rozvoja obce na nasledujúce 4 roky?

Mojou prioritou je zviditeľniť Dvory nad Žitavou ako najväčšiu obec na Slovensku. Byť dobrým starostom všetkým občanom obce znamená vybudovať si autoritu a utvrdiť ľudí v presvedčení, že ich starosta je tu vždy pre nich, že ich problémy sú aj mojimi problémami a problémami poslancov obecného zastupiteľstva. Mojou túžbou je mať prekvitajúcu obec a spokojných občanov, ktorí si po 4 rokoch povedia, že sa vo voľbách v novembri 2014 rozhodli správne.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM