Anton Hrachovský Kultúra

O známom rodákovi zo Zámkov: Vystavili vyše 200-stranový katalóg jeho diel

Galéria Ernesta Zmetáka v Nových Zámkoch predstavila rozsiahlu zbierku diel tunajšieho rodáka. Ide v poradí o druhý katalóg jeho diel.

Ilustračný obrázok k článku O známom rodákovi zo Zámkov: Vystavili vyše 200-stranový katalóg jeho diel
Zdroj: TASR

V Galérii Ernesta Zmetáka v Nových Zámkoch predstavili 200-stranový súborný katalóg s názvom Jedna fascinujúca zbierka. Autorkou textov a maďarského prekladu je kurátorka zbierok Helena Markusková.

Ide o druhý katalóg zbierky Ernesta Zmetáka (na snímke), prvý bol vydaný v 80. rokoch minulého storočia. „Predstavuje výber z kvalitatívne vyhranenej zberateľskej činnosti Ernesta Zmetáka a Danice Zmetákovej. Je to systematickejší prehľad zbierky, ktorá je v podstate sprievodcom k jednotlivým expozíciám. Zbierka nekopíruje vývoj štýlov, pretože je zberateľská a znalecká. Je rozdelená na tri časti, pričom prvá je zameraná na staré európske umenie od 16. do 19. storočia. Predstavuje najvzácnejšie a najzaujímavejšie diela celej zbierky starého umenia,“ vysvetlila Markusková.

Ďalšou časťou je maďarské umenie 19. a 20. storočia, tretia časť je venovaná slovenskému a českému umeniu 19. a 20. storočia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM