Anton Hrachovský Samospráva

O ovzdušie v Zámkoch sa možno postará nové vozidlo: Mesto chce aj viac zelene

Vedenie novozámockej radnice sa bude uchádzať o multifunkčné vozidlo. Jeho prevádzka by mala prispieť k zlepšeniu kvality životného prostredia v meste.

Ilustračný obrázok k článku O ovzdušie v Zámkoch sa možno postará nové vozidlo: Mesto chce aj viac zelene
Zdroj: imhd.sk

Poslanci mestského zastupiteľstva v Nových Zámkoch rozhodli, že radnica sa bude uchádzať o financie v rámci výzvy z Environmentálneho fondu. Ide o projekt ´Zmiernenie nepriaznivých dôsledkov klímy v našom meste´.

Nové vozidlo a nová zeleň

Vďaka dotácii chce mesto financovať aj zelenú infraštruktúru. Ide napríklad o zatrávňovanie plošných zdrojov znečisťujúcich ovzdušie, umývanie plôch a komunikácií v správe mesta či výsadbu zelene ako napr. zelených plotov pozdĺž komunikácií. Ovzdušie v mestách je totiž dlhodobo zaprášené následkom dopravy alebo veterného počasia.

Jedným z riešení eliminácie prašnosti v našom meste je podľa mestského úradu predchádzanie znečisteniu ciest a miestnych komunikácií formou efektívneho a pravidelného čistenia a výsadbou zelene. Realizácia projektu bude mať podľa radnice pozitívny dopad na rozvoj mesta a zlepšenie životných podmienok obyvateľov.

Mesto chce uskutočniť dve aktivity

Mesto Nové Zámky ako žiadateľ dotácie z Environmentálneho fondu má záujem v rámci projektu realizovať dve aktivity:

  • obstaranie multifunkčného komunálneho vozidla na polievanie a čistenie mestských komunikácií
  • výsadbu izolačnej zelene pri frekventovaných mestských komunikáciách

Zlepšenie životných podmienok obyvateľov sa podľa radnice zabezpečí najmä prostredníctvom nasledovných aktivít.

  • znížením záťaže životného prostredia a zlepšením kvality ovzdušia v meste formou eliminácie koncentrácie tuhých častíc PM 10 v ovzduší
  • zlepšením kvality a čistoty verejných priestranstiev, na údržbu ktorých mesto v súčasnosti nedisponuje vhodnými mechanizmami
  • zvýšením komfortu obyvateľov mesta formou zmiernenia dôsledkov horúčav spôsobených globálnymi klimatickými zmenami

Predpokladaný termín realizácie projektu je stanovený na rok 2018, pričom odhadovaný rozpočet projektu činí 200-tisíc eur. Z toho 95% (190-tisíc eur) by mala tvoriť dotácia z Environmentálneho fondu. Zvyšnými 5% (10-tisíc eur) by sa malo na financovaní spolupodieľať mes­to.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM