Anton Hrachovský Správy

Novým Zámkom sa črtá spolupráca s týmito európskymi mestami: Jedno máme spoločné

Český Terezín, talianska Palmanova a slovenské Nové Zámky majú niečo spoločné. Tým je opevnenie v tvare hviezdy. Kým v mestách Terezín a Palmanova sa zachovalo, naše novozámocké bolo zničené.

Ilustračný obrázok k článku Novým Zámkom sa črtá spolupráca s týmito európskymi mestami: Jedno máme spoločné
Zdroj: Facebook Jany Žitňanskej

Začiatkom apríla 2016 navštívil primátor mesta Nové Zámky Otokar Klein talianske mesto Palmanova. Spoločnosť mu robili spolu so slovenskou europoslankyňou Janou Žitňanskou aj talianska europoslankyňa Isabella de Monte, Martina Dlabajová z Česka a starosta Terezínu Daniel Trapani.

V meste v provincii Udine sa z iniciatívy europoslankýň konalo prvé ´zoznamovacie´ stretnutie predstaviteľov spomínaných miest. Výsledkom stretnutia by malo byť spoločné úsilie všetkých troch miest, ktoré by sa na slovenskej strane malo pretaviť do obnovy časti mestských hradieb.

„Mestá Palmanova a Terezín sa snažia o to, aby sa ich hradby zapísali do zoznamu Svetového kultúrneho dedičstva. Nové Zámky majú záujem časť svojho niekdajšieho opevnenia obnoviť,“ prezradila Petronela Bernáth z Mestského úradu Nové Zámky.

„Som hrdá, že sa zahájil tento významný ´družobný´ projekt, pracujeme na ňom už celé mesiace. Je to iniciatíva, ktorá si kladie za cieľ otvoriť záujem o financovanie v rámci Európskeho spoločenstva v oblasti cestovného ruchu. A to aj na základe skutočnosti, že nadnárodné produkty cestovného ruchu sú v tomto okamihu vo veľkom zájme politiky Európskej únie,“ vyjadrila sa pre web Messaggeroveneto Gelocal talianska europoslankyňa Isabella de Monte.

„Predstavitelia miest sa dohodli na pokračovaní v stretnutiach a hľadaní možností vzájomnej spolupráce,“ dodala na záver Petronela Bernáth.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM