Viera Sýkorová Rôzne

Nový školský rok začne Spojená škola v Okoči so štyrmi odbormi

V septembri sa začne vyučovanie na Spojenej škole (SŠ) v Okoči v okrese Dunajská Streda v štyroch odboroch. Budú tam vychovávať krajčírky, maliarov, cukrárov a záhradkárov, kým vlani o záhradkárstvo nebol záujem. TASR o tom informovala riaditeľka šk

(TASR) -„Spojená škola v Okoči vznikla v roku 1960 pre mentálne postihnuté deti žijúce v regióne Dunajská Streda. Za vyše 50 rokov existencie sme zo základnej školy (ZŠ) vytvorili SŠ, čo znamená, že máme dve organizačné zložky,“ vysvetlila Tomášová s tým, že jednu časť tvorí špeciálna ZŠ internátna s vyučovacím jazykom maďarským, druhú časť odborné učilište internátne, dvojjazyčné, v maďarčine a slovenčine, pokiaľ o to niekto prejaví záujem. „Napriek tomu, že sme schopní vyučovať dvojjazyčne, o slovenský jazyk zatiaľ nebol záujem. Vlani sme mali na ZŠ 74 žiakov, na odbornom učilišti 52 žiakov,“ konštatovala riaditeľka. Dodala, že na odborné učilište sú prijatí žiaci, ktorí úspešne ukončili špeciálnu ZŠ, resp. sú integrovaní z iných ZŠ.
Poslaním SŠ je rozvíjať osobnosť žiaka so zdravotným znevýhodnením, jeho nadanie, rozumové, fyzické schopnosti, aby vedel tvorivo, kriticky riešiť problémy. Škola sa snaží, aby napriek zdravotným, sociálnym problémom a spoločenským bariéram dostali žiaci príležitosť uplatniť sa na trhu práce. „Využívame špeciálne pedagogické metódy a formy práce, ktoré vedú žiaka k tomu, aby sa naučil orientovať v živote. V minulom školskom roku záverečné skúšky absolvovali šiesti maliari a jedna krajčírka. Musím podotknúť, že žiaci, ktorí sú viacnásobne postihnutí, skončia tretí ročník ako zaškolení. Žiak odborného učilišťa, ktorý teoretickú časť a odbornú prax ovláda aspoň na 70 %, odchádza s výučným listom,“ informovala Tomášová. Podľa jej slov v predchádzajúcich rokoch sa krajčírky uplatňovali na trhu práce ťažšie. Vedenie školy sa potešilo, keď vlani prijali v Komárne štyri krajčírky, ktoré skončili SŠ v roku 2010.
„Náš internát má celotýždennú prevádzku. Žiaci, ktorí nevedia z rôznych dôvodov dochádzať denne, počas týždňa využívajú naše zariadenie. Ubytovaní sú tu z okresov Komárno, Nové Zámky, Galanta a Dunajská Streda. Máme veľa žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia. Oni majú na základnej škole zvýhodnený internátny pobyt, ale na strednej škole už nie sú žiaci podporovaní. Dostávajú však podľa študijných výsledkov sociálne štipendium, čo ich aj motivuje a z čoho môžu zaplatiť i internát,“ uzavrela riaditeľka.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM