Anton Hrachovský Hokej

Novozámocký hokejista Andrej Sucharda: V šatni sa zišla kvalita aj charakter

Hokejista Andrej Sucharda je univerzálnym hráčom, ktorého vie tréner využiť ako v obrane, tak aj v útoku. S novozámockou ´jedenástkou´ sme pred štartom novej sezóny prehodili pár slov.

Ilustračný obrázok k článku Novozámocký hokejista Andrej Sucharda: V šatni sa zišla kvalita aj charakter
Foto: Anton Hrachovský

Jedným z hráčov, ktorí prežili celý novozámocký rozprávkový príbeh vyúsťujúci do účasti v Tipsport lige, je hokejový univerzál Andrej Sucharda (na snímke). Rodák z nášho mesta prispel v uplynulom ročníku k postupu Nových Zámkov medzi hokejovú elitu, v 52 zápasoch sa prezentoval deviatimi kanadskými bodmi (2+7).

S hráčom s reprezentačnými skúsenosťami – účastníkom svetovej zimnej Univerziády spred dvoch rokov v španielskej Granade, kde sa v jednom drese stretol aj s terajšími spoluhráčmi Martinom Uhnákom a Jánom Zlochom, sme sa porozprávali po úvodných dvoch týždňoch spoločnej prípravy na ľade pred ostrým štartom v Tipsport lige 2016/2017.

Mali ste pred podpisom novej zmluvy ponuky aj od iných klubov?

Mal som ponuky pred každou sezónou, no posledné dva roky to neboli žiadne senzácie. Podpísalo sa na tom aj zranenie, dlhý herný výpadok či dostávanie sa znova do optimálnej formy. Pred touto sezónou som mal možnosť isť hrať Mol Ligu, 1. ligu ale aj 2. ligu v Čechách či Francúzsko. Musím však dodať, že by som zrejme nešiel do lepšieho týmu. No aj keby áno, rozhodol by som sa zostať doma, nakoľko študujem na vysokej škole, čo je jedna z mojich hlavných priorít.

Aké sú dojmy z doterajšej prípravy na novú sezónu?

Dojmy sú dobré, nakoľko sa v šatni zišla kvalita aj charakter. Ostatné je ešte skoro hodnotiť, všetko ukážu až ligové zápasy.

Pred sezónou prišli viaceré posily, vrátane konkurencie do obrany. Ako vnímate tieto zmeny vy ako hráč?

Je to len dobre. Radšej budem v 3.-4. formácii vyhrávať ako prehrávať v prvej. Je to prirodzená a správna evolúcia mužstva prechádzajúceho do kvalitnejšej ligy.

V minulosti ste hrali útočníka, potom ste sa pretransformovali viac na obrancu…aj minulý rok ste nastúpili aj ako útočník a bol z toho napríklad aj rozhodujúci gól v play off proti Liptovskému Mikulášu. Ktorý post vám viac sedí?

Hrá sa mi jednoznačne lepšie v útoku, kde korčuľujem v podstate iba dopredu. V obrane ma značne obmedzuje operované koleno. Vo vlaňajšej sezóne, keď ma tréner preradil do útoku som mal najprv pred touto zmenou rešpekt, no našťastie mi návyky z útoku zostali a celkom dobre som sa na tejto pozícií adaptoval.

Po 4 rokoch sa predstavíte v extralige. Aký je to pocit pre hráča, ktorý má stále ešte len 22 rokov?

Pamätám si extraligu počas pôsobenia v Nitre a v majstrovskom Zvolene za čias, keď do ligy ešte patril aj bratislavský Slovan. No toto obdobie by som ešte nenazval plnohodnotnými extraligovými sezónami, nakoľko som neodohral všetky zápasy a v jednej sezóne som hral aj v Extralige juniorov a v tej druhej na striedavom štarte vo Zvolene a Nových Zámkoch. Bolo to počas prvej mol-ligovej sezóny. Verím, že táto sezóna bude v tomto smere plnohodnotná a hlavne úspešná.

Mohla by byť účasť v extralige ideálnou možnosťou znova sa dostať na skusy za more?

Ťažko povedať. Kto chce ísť hrať lepšiu ligu do Ameriky, musí byť na Slovensku najlepší a ani to nemusí stačiť. Prvoradé je pre mňa zahrať dobre tu, kde som. Nad ďalším nerozmýšľam, aj pre vysokoškolské štúdium, ktoré som už skôr spomínal.

V roku 2017 bude Univerziáda v Kazachstane. Poškuľujete znova po účasti v reprezentač­nom drese?

Áno, určite budem čakať na pozvanie do tejto reprezentácie. Po poslednom turnaji, kde sme dosiahli úspešné umiestnenie, by som si túto skúsenosť rád zopakoval. Aj keď to bude určite ťažšie než naposledy.

Môže vás zaujímať:

Ohlasy po prvom prípravnom zápase: Ako ho zhodnotili brankár Šimko a tréner Chudý?

Nové Zámky zdolali v úvode prípravy prvého súpera: Gólový účet otvorila posila

Hokejista a kuchár Dubec sa teší na hokej: Chceme ukázať kvalitu a nasadenie

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM