Viktória Botošová Rôzne

Novozámockí zaľúbenci a poverčivosť: Ako to u nás vyzerá so svadbami v piatok 13-teho a na Valentína?

Čierna mačka cez cestu či rozbitie zrkadla evokuje v mnohých ľuďoch obavy spojené s poverčivosťou. S tou je spojený aj piatok trinásteho, o ktorom sa zvykne hovoriť, že je dňom nešťastným. Hneď po tomto dni však nasledoval Valentín.

Ilustračný obrázok k článku Novozámockí zaľúbenci a poverčivosť: Ako to u nás vyzerá so svadbami v piatok 13-teho a na Valentína?
Zdroj: TASR

Berú Novozámčania povery či magické dátumy pri plánovaní sobášov na ľahkú váhu? Pozrite, ako to so sobášmi u nás vyzerá…

Sobáše na Valentína

Nájdu sa aj takí, ktorí si spečatenie svojho zväzku naplánujú na základe rôznych výkladov jednotlivých termínov. Kým v súvislosti s piatkom 13. je každoročne americká ekonomika v tento deň v mínusových číslach, pretože ľudia nejdú do práce a neuzatvárajú významné dohody, v Nových Zámkoch sa za posledné roky našiel jeden pár, ktorý uzavrel manželstvo práve v tento deň.

O svadbu v piatok 13. až taký záujem nie je. „Sobáš v piatok 13. bol za posledné 3 roky len 13. septembra 2013,“ uvádza hovorkyňa mesta Nové Zámky, Petronela Bernáth.

Podľa slov hovorkyne, sa však na deň svätého Valentína, konalo za posledné roky niekoľko sobášov:

  • v roku 2015 – 2 sobáše (1 civilný, 1 cirkevný)
  • v roku 2014 – 0
  • v roku 2013 – 0
  • v roku 2012 – 1 sobáš (civilný)
  • avšak v roku 2009 sa konalo až 6 sobášov (5 civilných, 1 cirkevný)

Magické dátumy i obľúbené mesiace v roku

Nájdu sa aj takí, ktorí si spečatenie svojho zväzku naplánujú na základe rôznych výkladov jednotlivých termínov. V Nových Zámkoch sa za posledné roky našli aj páry, ktoré uzavreli manželstvo v tieto magické dátumy.

„Čo sa týka magických dátumov, zaujímavý bol 07.07.2007, v ten deň si sľúbilo vernosť 18 párov. Z toho 11 civilných a 7 cirkevných obradov. Dňa 12.12.2012 sa konali 3 civilné sobáše,“ informuje Petronela Bernáth.

Tieto mesiace uprednostňujú u nás. „Najviac obradov sa koná v mesiaci máj a september, naopak najmenej v januári a februári,“ dodala hovorkyňa radnice.

Svadba je však tak či onak pre každého jednou z najdôležitejších životných križovatiek, preto každý sníva o svadobnom dni ako romantickom, originálnom a nezabudnuteľnom zážitku, no každá svadba je hlavne o dvoch milujúcich a milovaných osobách.

Mohlo by vás zaujímať:

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM