Viktória Botošová Rôzne

Novozámockí kynológovia radia: Vycvičiť môžete psíka bez rozdielu veľkosti, rasy a veku

Výcvik, výchova i socializácia. Chcete vychovať malé šteniatko alebo naučiť starého psa novým trikom? Žiadny problém, tu sa rozdiely nerobia. Pozrite sa, kde a ako na to v Nových Zámkoch.

Ilustračný obrázok k článku Novozámockí kynológovia radia: Vycvičiť môžete psíka bez rozdielu veľkosti, rasy a veku
Zdroj: Dnes24.sk

Na otázky ohľadom výcviku psíkov v Nových Zámkoch nám odpovedala Romana Kosztolányiová z kynologického klubu Zámčan.

Od kedy kynologický klub Zámčan funguje?
Vznikli sme 27.decembra 2012, za účelom poskytnúť miestnym majiteľom psíkov všetkých plemien možnosť výcviku, výchovy a socializácie ich miláčikov, stretávania sa v príjemnom kolektíve a individuálneho poradenstva.

Čomu všetkému sa venujete? Na čo sa špecializujete?
Venujeme sa výcviku poslušnosti a socializácie. Učíme základné povely ako sú sadni, ľahni, vstaň ku mne, zostaň, pri nohe. Majiteľom pomáhame a ukazujeme ako majú ku psíkom pristupovať aj pri domácom cvičení. Venujeme sa aj výcvikom obrán. Psíkom upevňujeme lovecké inštinkty – všetko robíme hravou formou. Zúčastňujeme sa aj rôznych akcií, ako sú napríklad ukážky pre školy, alebo sa zúčastňujeme aj na rôznych mestských akciách alebo akciách na dedinách, detských táborov na ktoré nás pozývajú, aby sme im predviedli poslušnosť psíkov.

Kto u vás trénuje psy? Trénujete psov len vy, alebo sa do procesu výcviku zapájajú aj majitelia?
V klube máme 5 výcvikárov. Výcvikári iba predcvičujú a ukazujú majiteľom čo robiť so psami, ako ten dotyčný cvik má urobiť správne. Ak majitelia cvičia zle so psíkmi opravujeme ich, aby nerobili chyby. Psíkov si majitelia cvičia sami. Majitelia sa musia zapájať do výcviku pokiaľ chcú aby psíky poslúchali ich a nie niekoho iného.

Špecializujete sa na nejaké konkrétne druhy psíkov? Akým druhom psíkov sa venujete?
Kynologický klub je určený pre výcvik všetkých plemien, bez ohľadu na veľkosť rasu a vek psíkov.

Aké druhy výcvikov poskytujete? Líšia sa nejako?
Venujeme sa výcviku poslušnosti, ktorý je zameraný na výcvik a nácvik povelov k výuke psíkov a socializácia je určená psíkom, aby neboli agresívne voči iným psom, aby neboli plaché a nervózne vo väčšej skupine alebo blízkosti iných zvierat ako aj psov.

Musí byť pes už nejako predtým cvičený, aby zvládol vaše výcviky?
Nie, nemusí byť, na to je určený kynologický klub aby sa to tam psíci naučili poslušnosti a aj majitelia ako majú správne svojho psíka učiť k poslušnosti.

Koľko psov momentálne cvičíte?
KkZ momentálne navštevuje približne 20 majiteľov so psíkmi, ale na každom výcviku nás navštívia noví členovia. Ak prídu noví členovia na tréning, jediná podmienka u nás v klube je, aby psík mal základné očkovanie a bol zdravý.

V akom veku je podľa vás najlepšie cvičiť psa?
Najvhodnejší výcvik je od šteniatka. Šteniatka sa musia socializovať na ľudí a iných psov a zvieratá, aby neboli voči nim agresívne alebo plaché. Šteniatko si musí navyknúť na svoje meno, aby ho majiteľ vedel privolať a aby zvládol základnú poslušnosť. Čím je psík starší, kladieme naň vyššie nároky v poslušnosti.

Kde a kedy vás môžu ľudia zastihnúť? Máte nejaký rozpis najbližších výcvikov, ktoré sa budú konať?
Naše výcviky zverejňujeme počas týždňa na webovej stránke klubu, alebo na našej facebookovej stránke. Ľudia nás môžu zastihnúť na Tureckej ulici,vedľa plavárne. Výcviky organizujeme každý víkend. Keďže sme nezisková organizácia, poradenstvo aj tréningy sú zdarma. Platí sa u nás iba členské 36 eur na 1 rok.

Foto: Archív Kynologického klubu Zámčan

Vycvičiť môžete psíka bez rozdielu veľkosti, rasy a veku
26
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM