Viktória Botošová Samospráva

Novozámockí bezdomovci: Ich počet sa zvýši, mesto čaká zimná skúška!

Potulujú sa mestom a niektorí obťažujú ľudí žobraním. Ich počet sa ale postupne začne zvyšovať. Pozrite, ako je na situáciu pripravené mesto.

Ilustračný obrázok k článku Novozámockí bezdomovci: Ich počet sa zvýši, mesto čaká zimná skúška!
Zdroj: Webnoviny.sk

O probléme ľudí bez domova, nás informoval prednosta Mestského úradu Peter Ágh. „Počas obdobia leta máme okolo 50 bezdomovcov, o ktorých vieme. Toto číslo sa počas zimných mesiacov zdvojnásobuje, čo je úplne bežné v každom meste,“ vysvetľuje tento jav prednosta Ágh.

„ Je to z toho dôvodu, že bezdomovci počas leta častokrát odchádzajú mimo mesta, do okolitých dedín, a malé obce v zime neposkytujú nič.“ Nové Zámky bolo jedno z prvých miest, ktoré vytvorilo na zimu útočisko na zohriatie tzv. útulok pre bezdomovcov. „Prevádzkujeme ho už vyše 10 rokov, no navštevuje ho okolo 10 až 15 občanov každú noc,“ objasnil.

Brány útulku opäť otvorené

Pokiaľ majú bezdomovci záujem, mesto všetkým otvorí brány útulku aj tento rok. „V útulku nerozlišujeme, či sa jedná o Novozámčana, alebo nie. Jedine dbáme na to, že osoba nesmie byť pod vplyvom žiadnych látok. Vtedy sem žiaľ prístup dotyčný nemá,“ doplnil.

Tento rok bude útulok pre ľudí bez domova opäť otvorený a to od začiatku novembra do konca marca, no podľa slov prednostu všetko závisí od počasia. Uviedol, že v priemere zvykne byť útulok otvorený minimálne štyri mesiace v roku. „Útulok bude fungovať samozrejme aj tento rok, vždy od 19.hodiny večera do 7.hodiny rannej. V prípade, keď je celodenný mráz, tak vtedy prevádzkuje mesto útulok aj počas dňa,“ oboznámil nás s touto problematikou prednosta.

Mesto sa snaží pomáhať

O ľuďoch bez domova mesto vie a eviduje ich. „V útulku majú k dispozícii sprchy, práčku, sušičku atď..teda keby chceli tak sa vedia z ulice dostať bez problémov,“ dodal Ágh s tým , že ochota je teda už len na týchto občanoch. „Je to životný štýl, ktorým sa títo ľudia rozhodli žiť. "

"Mesto im dokonca niekoľkokrát ponúkalo prácu, no ochota z ich strany bola absolútne nulová,“ pokračuje Ágh, nakoľko ide o slobodných občanov a nútiť ich nikto do ničoho nemôže. „Pred niekoľkými rokmi sme všetkým povybavovali doklady, papiere, a prinútili ich týmto spôsobom aby boli všetci legálni. To znamená, že kompletne všetci majú občianske preukazy,“ dodal. „Žijú tak, ako sa sami rozhodli, nakoľko žijeme v demokratickej spoločnosti, nemôžeme ich k ničomu nútiť. Nikto ich žiaľ nemôže nútiť ani len k tomu, aby ste sa osprchovali,“ ukončil.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM