Viktória Botošová Kultúra

Novozámocké múzeum prispelo kúskami k digitalizácii vzácneho dedičstva: VIDEO ako sa robí 3D sken!

Vývoj technológií nezadržateľne napreduje. Sprístupniť kultúrne dedičstvo dokáže už digitálna fotografia, 2D, 3D skenery a objektová panoráma. V rámci zaujímavého projektu financovaného z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, došlo k digitalizácii 8424 pamiatok.

Ilustračný obrázok k článku Novozámocké múzeum prispelo kúskami k digitalizácii vzácneho dedičstva: VIDEO ako sa robí 3D sken!
Zdroj: Dnes24.sk

Spolu 8424 najvýznam­nejších archeologických a historických pamiatok zo zbierok múzeí Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) sa podarilo zdigitalizovať v rámci niekoľkoročného projektu financovaného z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

Projekt s rozpočtom takmer milión eur sledoval viacero priorít. Hlavným cieľom bola digitalizácia kultúrnych objektov v zbierkovom fonde múzeí v zriaďovateľskej pôsobnosti NSK.

„Ďalšou prioritou bolo sprístupnenie a uchovanie tohto významného kultúrneho dedičstva pre súčasné i ďalšie generácie. Predmetom digitalizácie boli malé a stredné 2D a 3D predmety, napríklad pohľadnice, knihy, mince, keramika či zbrane,“ uviedla Eva Gyurovszká z Úradu NSK.

Predmety na digitalizáciu zabezpečovali aj v Zámkoch

Prípravu predmetov na digitalizáciu zabezpečovalo Ponitrianske múzeum v Nitre, Tekovské múzeum v Leviciach, Tribečské múzeum v Zlatých Moravciach, Múzeum Jána Thaina v Nových Zámkoch a Podunajské múzeum v Komárne.

Naše novozámocké múzeum digitalizovalo podľa slov Pavla Rusnáka, prevažne chladné zbrane, muníciu z historickej zbierky a keramiku zo zbierky archeologickej.

„Predmety spravidla odvážali do Nitry alebo Bratislavy, kde na to mali prístroje. Robia to rôznymi metódami, podľa toho, akého sú charakteru jednotlivé predmety. Iba niekoľko vybraných predmetov digitalizovali priamo v Nových Zámkoch pomocou mobilných ručných skenerov,“ vysvetlil Pavol Rusnák z Múzea Jána Thaina v Nových Zámkoch.

Jednu takúto digitalizáciu však dalo naše múzeum na youtube a v našej galérii sa môže pozrieť ako to celé funguje.

Podľa jeho ďalších slov však stránka, na ktorej budú vybrané digitalizované predmety prezentované, ešte nie je sprístupnená. Tento zaujímavý projekt má však k dispozícii webová stránka projektu.

Víťazom verejného obstarávania na dodávateľa prác sa stala spoločnosť Konica Minolta. Ako pred časom povedal jej zástupca Boris Hurbanič, pri digitalizácii muzeálnych predmetov nejde len o ich bežné fotografovanie na publikačné účely, ale o ich podrobné zdokumentovanie s maximálnym rozlíšením vhodným aj na vedecké účely.

Využíva sa pri tom digitálna fotografia, 2D a 3D skenery a objektová panoráma. Pri mnohých drobných predmetoch bolo nutné využívať aj mikrofotografiu. Jednoduché nie je ani vyrábanie 3D vyobrazení predmetov, ktoré sa po zoskenovaní dajú ľubovoľne natáčať.

Hrozba verných kópií

Zložité je aj digitalizovanie lesklých a sklenených predmetov, ktoré treba vedieť správne osvetliť, aby boli dobre viditeľné všetky detaily. „Obraz napríklad sklenenej fľaše je zložený zo 140 snímok. Jej správne nasvietenie trvá skúseným odborníkom aj celý týždeň. Výsledkom sú potom ostré a maximálne presné vyobrazenia. Technológia 3D trvá najdlhšie. Bavíme sa zhruba o presnosti na úrovni 0,1 – 0,2 milimetra. Tieto zobrazenia sa nesmú zverejňovať, pretože sú také presné, že priamo z týchto dát by sa dali potom robiť naozaj verné kópie vzácnych historických predmetov na 3D tlačiarni. Čiže, všetko, čo ide na internet, musíme urobiť v takom rozlíšení, aby takéto veci neboli umožnené,“ uviedol Hurbanič.

Prvých 3000 zdigitali­zovaných muzeálnych predmetov bude zverejnených na webovej stránke www.regionnitra.sk. Jej zmodernizovanú verziu chce NKS spustiť do plnej prevádzky už od 1. júna.

„Zverejňovanie digitálnych objektov bude postupne pokračovať aj po ukončení projektu,“ dodala Gyurovszká.

Foto: Pavol Rusnák, archív Múzea Jána Thaina v Nových Zámkoch
Video: Múzeum Jána Thaina v Nových Zámkoch
Zdroj: TASR/Dnes24

FOTO ako sa robí digitalizácia historických pamiatok
3
Galéria
Digitalizácia vzácnych predmetov v Múzeu Jána Thaina v Nových Zámkoch
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM