Anton Hrachovský Samospráva

Novozámocké cesty dostanú budúci rok nový šat: Vyjde nás to na vyše milióna eur

Mesto Nové Zámky plánuje začať v budúcom roku rozsiahle opravy mestských komunikácií. Zdroje financovania na súvislú rekonštrukciu ciest schválilo mestské zastupiteľstvo.

Ilustračný obrázok k článku Novozámocké cesty dostanú budúci rok nový šat: Vyjde nás to na vyše milióna eur
Zdroj: TASR

Mesto Nové Zámky plánuje začať v budúcom roku rozsiahle opravy mestských komunikácií. Podľa slov primátora Nových Zámkov Otokara Kleina by nemalo ísť o žiadne fľakovanie, ale o celkom nové povrchy. Financie na opravy chce mesto získať z dodávateľské­ho úveru.

„Toto je prvý zoznam ucelených celkov ciest, ktoré chceme opravovať. Nechceme to flakovať, lebo výsledný efekt nikdy nebude taký, aký bude takto. Zároveň by sme mohli ušetriť peniaze na výtlkoch,“ reagoval Peter Velecký, vedúci finančného odboru novozámockej radnice s tým, že mesto by úver splácalo po dobu 10 rokov a dodávateľ sa zaviaže poskytovať záruku po celú dobu. Chodníky bude mesto opravovať podľa Veleckého vo vlastnej réžii.

Nové cesty by mali mesto stáť okolo 1,2 milióna eur a peniaze by malo mesto získať z dodávateľské­ho úveru.

„Vieme, že rekonštrukcia je potrebná. Myslím si však, že sa musíme pokúsiť nájsť zlatú strednú cestu a zistiť, čo musíme rekonštruovať a z čoho to budeme rekonštruovať,“ reagoval poslanec Ivan Katona.

„Ako v rozpočte vidíme, na tieto rekonštrukcie zase nemáme peniaze a ideme si na to zase požičať. A podľa mňa sa jedná o rekonštrukciu a to nepovažujem za investíciu,“ predniesol Ivan Katona. Mesto si chce na spomínané opravy komunikácií požičať maximálne 1,29 milióna eur. „Peniaze v tomto meste podľa mňa sú. Len by sme si mali spraviť prehľad o tom, na čo máme a na čo nemáme,“ dodal Ivan Katona.

Zoznam plánovaných opráv ulíc na rok 2017

Celkovo by malo byť za vyše 1 milióna eur opravených takmer 38 tisíc metrov štvorcových povrchu. Časom by malo byť jasné i to, akú veľkú finančnú injekciu si vyžiadal ten-ktorý úsek. Na zastupiteľstve o to požiadal poslanec Martin Starzyk. „Bolo by dobré, aby sme mali prehľad o tom, do ktorej ulice sa koľko investovalo,“ zaujímal sa Starzyk. Nový šat by teda mali v roku 2017 dostať tieto ulice:

  • Šulekova ulica (4982 m2)
  • Jesenského ulica (2846 m2)
  • Ulica T. G. Masaryka (4880 m2)
  • Ulica Ľudovíta Štúra (2555 m2)
  • Čerešňová ulica + Lesná ulica (10425 m2)
  • Bočná ulica (2472 m2)
  • Ulica Janka Kráľa (3336 m2)
  • Michalská bašta (5205 m2)
  • Kukučínova ulica (1214 m2)

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM