Viktória Botošová Kultúra

Novozámocká galéria predstaví tvorbu Blažeja Baláža: Kedy sa na túto výstavu môžeme tešiť a čo nás tam čaká?

Galéria umenia Ernesta Zmetáka už čoskoro predstaví tvorbu Blažeja Baláža. Na čo všetko sa na tejto výstave môžeme tešiť? Čítajte...

Ilustračný obrázok k článku Novozámocká galéria predstaví tvorbu Blažeja Baláža: Kedy sa na túto výstavu môžeme tešiť a čo nás tam čaká?
Zdroj: Dnes24.sk

Tvorbu umelca Blažeja Baláža predstaví výstava Private/Public, ktorú 22. mája otvoria v novozámockej Galérii umenia Ernesta Zmetáka. Výstavný projekt poukazuje na úzke prepojenie autorovho osobného života so životom verejným. Predstavuje výber z jeho aktivít za posledných dvadsať rokov, pre ktoré je charakteristické opustenie galerijného priestoru a zameranie skôr na aktivistické, ekologické a politické práce.

Sociálna angažovanosť a ekoaktivizmus Baláža sa podľa kurátora výstavy Romana Gajdoša najkomplexnejšie prekrývajú v permanentnej akcii Moja cesta. „Trvá od roku 1993 doteraz a jej povahu v 90. rokoch vymedzil ostrý spor o pretvorenie časti sídliska na dnes už husto porastený park. Performancie, akcie, eventy, fotografie, listy s ekologickým apelom, žiadosti a petície súvisiace so snahou o udržanie takto vzniknutého prírodného prostredia dokumentujú ucelený, neustále sa rozvíjajúci procesuálny charakter tohto diela,“ uviedol Gajdoš.

Akcie, ktoré boli v tvorbe Baláža kľúčové

Práve v 90. rokoch sa podľa jeho slov uskutočnilo niekoľko akcií, ktoré sa v rámci sociálneho aspektu v Balážovej tvorbe javia ako kľúčové. Ide napríklad o performanciu Artwart, ktorá sa uskutočnila na samostatnej autorovej výstave v Galérii Jána Koniarka v roku 1997.

„V tomto roku sa udiala organizačne asi najmasívnejšia akcia aj s bratislavskou a trnavskou verziou s názvom Skarabeus, ktorá pod Balážovým vedením a organizáciou predstavovala politickú manifestáciu proti zrušeniu Trnavskej univerzity a jej vyvrcholením bolo oficiálne odovzdanie otvoreného listu vtedajšiemu predsedovi vlády Vladimírovi Mečiarovi. Ekoaktivistické prístupy prichádzajúce do stretu s politickou mocou majú zase svoje pokračovanie v performancii Zákony rastu, kde ničenie mincí, zasadenie ich kovového prachu do zeme a následné polievanie odkazujú k ekonomickým tokom a ironicky k rastu HDP,“ povedal Gajdoš.

Cyklus Wart

Odpor a inštitucionálna kritika paralelne pokračuje v koncepte rozposielania iniciačných listov, petícií, protestov a výziev, ktoré dokumentujú porevolučné, umelecké a politické dianie na Slovensku. Pod názvom Wart preberá tento cyklus po roku 2000 na seba podobu autonómnej série konceptuálnych listov, ktoré zároveň slúžia na dokumentáciu súčasného spoločensko-politického diania.

„Každý wart je samostatný list, protestsong obsahujúci nesúhlasné stanovisko voči postupom a rozhodnutiam zo strany ministerstiev, vyšších územných celkov a galérií s priloženým potvrdením o doporučenom odoslaní. Každý list má svoje označenie a poradové číslo v roku, v ktorom bol odoslaný, je verejným dokumentom a dôkazom autorovej snahy vytvárať na politické štruktúry tlak zo strany obyčajného občana,“ dodal Gajdoš.

Foto: Galéria umenia Ernesta Zmetáka

Novozámocká galéria predstaví tvorbu Blažeja Baláža
2
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM