Viktória Botošová Rôzne

Novozámčania žijúci mimo svojho rodného mesta: 10 vecí, na ktoré sa najviac tešíme po návrate domov!

Nové Zámky sú ich rodným mestom, no osud to tak zariadil, že žijú niekde inde. Nezanevreli však na ne a časom si ešte viac uvedomujú, aké veci späté práve s našim mestom im chýbajú. Na čo sa teda Novozámčania žijúci mimo svojho pôvodného domova tešia najviac, keď sa sem vracajú?

Ilustračný obrázok k článku Novozámčania žijúci mimo svojho rodného mesta: 10 vecí, na ktoré sa najviac tešíme po návrate domov!
Foto: Viktória Botošová

Na prvý pohľad

Rodné mesto dokáže za hranicami veľmi chýbať. Niekedy poteší už prvý pohľad. „Na čo sa teším? Tak najviac milujem ten prvý pohľad na mesto už z diaľky. Vtedy ma zahreje pri srdci a viem, že som zase doma,“ prezradila Kamila, pracujúca v Rakúsku.

Na pokoj mesta

Ruch veľkomesta by ste u nás hľadali márne a po návrate z uponáhľanej Bratislavy pôsobia Nové Zámky ako balzam na dušu. Naše mestečko sa ani počas najväčšieho frmolu nedá porovnať s dopravnou špičkou v Bratislave. ,,Vždy sa teším sa to neporovnateľné ticho a kľud. Ľudia sa tu menej ponáhľajú a nie sú tu ani nekonečné zápchy. Arogantných vodičov z veľkými autami je tu tiež oveľa menej, " vtipkuje Michaela, ktorá pracuje v hlavnom meste.

Do obchodu v papučiach

Túto klasiku poznajú asi viacerí. Malé obchodíky a potraviny na sídliskách, kde vybehnete len tak. Varíte a niečo vám chýba? Nevadí…Pani predavačka na vás nebude škaredo pozerať. „Toto mi chýba asi najviac. Nikto to nerieši, či vybehnete von v teplákoch, alebo papučiach. Keď chcete ísť v Bratislave do nákupných centier musíte sa patrične oháknuť. Každý bude sledovať, čo máte na sebe. Tie pohľady ľudí, šuškanie, či a ukazovanie prstom,“ sťažuje sa Tímea.

Nepreplnené podniky

Janka žije v Bratislave a prezradila, na čo sa teší vždy ona. „Mám rada naše podniky. Aj keď sú niekedy plné, nedá sa to porovnať. V Zámkoch to väčšinou žije len počas víkendov. A väčšinou sú plné vašich kamarátov, či známych a nie hlučných cudzích ľudí. Tá atmosféra v podnikoch a kaviarňach je ti viac domácka.“

Na čapáka

Vo svete chýba našincom aj dobré pivko. „Teším sa na priateľov, keď si konečne sadneme a dáme si spolu veľkého čapáka, “ hovorí Jozef žijúci v Holandsku. Doplnil že našim značkám sa nič nevyrovná a ceny sú vraj tiež podstatne nižšie.

Jedlo od mamy

Tradičné domáce jedlo často chýba mimo domova najviac. Potvrdzuje to aj Milan, ktorý študuje v Prahe. „Mimo domova mi najviac chýba domáce jedlo. Vždy, keď prídem domov sa preto teším na veci ako segedín, paprikáš, grenadír od mamy.“

Všade zájdete aj peši

Malé mestá majú nielen svoje čaro, ale v mnohom je život v nich i praktický. Asi ťažko by ste v Zámkoch našli vzdialenosť medzi dvomi bodmi, ktorá by sa nedala zdolať po vlastných. ,,Keď idem v Zámkoch večer von, nemusím myslieť na to, že si nesmiem zabudnúť objednať taxík. Cez víkendy ušetrím na taxíku, a počas týždňa zas na benzíne. So životom vo veľkomeste neporovnateľné," pochvaľuje si Veronika.

Na rodinu a priateľov

Takto by isto zneli odpovede mnohých odídencov. Nových priateľov si síce na novom mieste nájdete, no aj tak to nebudú tí praví, ktorí s vami vyrastali, či drali lavice. Rodinné zázemie je však len jedno. „Klasika, na brata, rodičov, starých rodičov a priateľov. Domov je vždy jeden,“ vysvetlila Tina, ktorá sa presťahovala s manželom so Austrálie.

Námestie a známe tváre

Novozámocké námestie síce nepatrí vôbec medzi najrozsiahlejšie, no po dlhom odlúčení od domova poteší mnohých. Prechádzka po ňom, či oddych na lavičke je často, kde stretnete starých známych. „Keď prídem domov vždy sa idem rada poprechádzať do mesta a na námestie. Zaujíma ma, čo je nové a čo sa zmenilo. Mám rada aj to, keď natrafím sa známe tváre,“ povedala Soňa a dodala, že vo Viedni sa jej to často nestáva.

Príroda

Mnohí sa zhodnú aj na tom, že im chýba klasická prechádza po Bereku, alebo hrádzi. „Chýbajú mi prechádzky s kočíkom po našej hrádzi, ten kľud, to ticho… Na také niečo v Bratislave nenatrafíte všade je vždy veľa ľudí a hluk,“ povedala mamička Katka.

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM