Viktória Botošová Samospráva

Novozámčania už s touto križovatkou strácajú trpezlivosť: Majú jasný odkaz pre kompetentných

Neprehľadná križovatka spájajúca ulice P.Blahu a Michalská bašta verzus strácajúce sa prechody pre chodcov. Pozrite, čo si o križovatke myslia Zámčania.

Ilustračný obrázok k článku Novozámčania už s touto križovatkou strácajú trpezlivosť: Majú jasný odkaz pre kompetentných
Foto: Viktória Botošová

Križovatku P. Blahu – Michalská bašta prezývajú Novozámčania „križovatkou smrti“. Po mnohých menších dopravných kolíziách tu v auguste 2006 došlo k smrteľnej nehode. Tragické bolo, že obeťou sa stalo nevinné dievčatko, ktoré čakalo na svojom bicykli na vedľajšej ceste kým prejdú autá po hlavnej.

Vodiči aj chodci majú pred križovatkou rešpekt

Z frekventovanej cesty, nie je nadšená Marta, ktorá má problém, keď vychádza na križovatke, smerom z Michalskej bašty. „Na mieste, je síce zrkadlo, no aby som si bola istá a videla oba smery, musím vojsť dnu do križovatky. Križovatka je podľa mňa, riešená dosť nešťastne, keďže smerom zo spomínanej Michalskej bašty vám vo výhľade vpravo i vľavo zavadzajú budovy," vysvetľuje Novozámčanka.

Rodený Novozámčan Lukáš sa pozerá na situáciu ako šofér.„Ako domáci viem, že sú na týchto miestach prechody, aj keď nie sú zreteľne viditeľné. Nevadí mi, že tam chýbajú, nakoľko o nich viem a rešpektujem ich. No myslím si, že keď príde do mesta cudzinec, bude mať väčší problém zbadať ich,“ uviedol Lukáš, ktorý ale neschvaľuje, že mesto tieto prechody neprefarbilo.

Pani Alžbeta zas hodnotí tento stav ako chodec.„Bojím sa vstúpiť na cestu, aj keď mám ako chodec prednosť. Dôvodom je nerešpektovanie niektorých jazdcov, česť výnimkám. I keď je tu tabuľa, ktorá obmedzuje rýchlosť na 30, niektorí tu lietajú ako blázni,“ posťažovala sa nám Alžbeta cestou do priľahlého zdravotného strediska.

Andrej hodnotí križovatku smrti nasledovne. „Ja tade chodím veľmi často. V podstate prechod je tu namaľovaný všade dookola, len nie je viditeľný. Na mieste je však zvýšený pohyb chodcov, čo spôsobuje časté dopravné kolízie. Motoristi majú zrejme problém dať chodcom prednosť, kým nevidia do očí bijúci prechod. Chodci zase nevedia, či im prichádzajúce auto dá prednosť, alebo nie. Zvislé dopravné značenia sú to jediné, čo upozorňuje na pohyb chodcov," hovorí Andrej, podľa ktorého je zrkadlo na prechode síce nápomocné vo výhľade, no aj tak dáva motoristom skresľujúci pohľad.

Neprehľadná križovatka je nezvyčajná tým, že hlavná cesta nevedie smerom od námestia dolu kopcom, ako je to pri ostatných cestách mesta. Hlavná cesta vedie práve kolmo naň, čo sa s pribúdajúcou premávkou stáva stále viac nebezpečnejším miestom. Po rokoch zmizol z miesta nehody aj pamätníček, ktorý dievčatku postavili rodičia. Dnes už okoloidúcemu nič nepripomína tragédiu spred ôsmych rokov. Niečo sa tu deje však predsa – z križovatky pomaly ale isto strácajú prechody pre chodcov..

Situáciu riešilo aj Mestské zastupiteľstvo

Okrem mnohých zaujímavých tém, ktoré padli na poslednom zasadnutí poslancov padla aj téma maľovania prechodov pre chodcov. Do križovatky sa pustila aj poslankyňa Anna Rošková

„K nevyznačenému prechodu pre chodcov na Michalskej bašte som sa venovala už aj na septembrovom rokovaní komisie dopravy, životného prostredia a verejného poriadku. Túto križovatku osobne považujem za veľmi frekventovanú a nebezpečnú. Takmer dennodenne tadiaľ prechádzam a mnohokrát som svedkom nebezpečných situácií, ktoré tam vznikajú aj vďaka nedostatočne vyznačenému prechodu pre chodcov,“ vysvetľuje situáciu poslankyňa Rošková.

Je pravdou, že tento prechod využívajú deti i dospelí. Frekventovaný úsek spája sídlisko Juh s centrom mesta, ale i s blízkou Základnou školou na ulici Gergelya Czuczora i s Katolíckou spojenou školou a Materskou školou. Prechod okrem iných využívajú aj návštevníci neďalekého zdravotného zariadenia.

„Keďže situácia okolo nevyznačeného prechodu zostala nepovšimnutá, svoju pripomienku som zopakovala i na Mestskom zastupiteľstve, 14. októbra aj s pripomienkou, že už v minulosti sa tam stala tragická nehoda a nie je namieste danú križovatku podceňovať,“ uvádza poslankyňa.

Svoj príspevok nepredložila poslankyňa Rošková ako interpeláciu práve z nedostatku času a priestoru, keďže sa jednalo pravdepodobne o posledné Mestské zastupiteľstvo, ale poprosila som o odpoveď. Jej pripomienka, zostala bez odozvy a primátor Gejza Pischinger vyzval ďalšieho poslanca ohľadom iného príspevku.

Dočkajú sa Novozámčania riešenia?

„Možno sa budete čudovať, ale to, že som nedostala odpoveď na priamu otázku vôbec nie je zvláštnosťou alebo ojedinelým prípadom. Primátor spolu s prednostom vedú rokovania podľa vlastného scenára a pripomienky, interpelácie i námety nás, poslancov zo slovenskej koalície, zostávajú nepovšimnuté,“ posťažovala sa Anna Rošková. „Ja sa však nevzdávam. Už mám dohodnuté stretnutie s vedúcim odboru Štefanom Imrichom a verím, že prechod pre chodcov na Michalskej bašte bude onedlho zreteľne viditeľný,“ dodala, ako hodlá túto v tejto veci ďalej konať.

Redakcia Zámky24 oslovila s touto otázkou aj mestskú radnicu. Do vopred stanovenej uzávierky, sme ale vyjadrenie nedostali.

Križovatka P.Blahu - Michalská bašta - Nové Zámky
21
Galéria
Foto: Viktória Botošová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM