Anton Hrachovský Iné športy Šport

Novozámčan Tomáš spoznáva sever Európy: Skúsenosti naberá vo Švédsku, ROZHOVOR

Prinášame vám rozhovor s talentovaným Novozámčanom, ktorý stolnotenisovo úspešne zarezáva v malom švédskom mestečku. Aký je jeho život vo Švédsku, čo je jeho snom a ktorých športových úspechov si najviac váži?

Ilustračný obrázok k článku Novozámčan Tomáš spoznáva sever Európy: Skúsenosti naberá vo Švédsku, ROZHOVOR
Zdroj: Archív Tomáša Kopányiho

Na severe Európy, vo Švédsku a Fínsku, naberá Tomáš Kopányi (na snímke), rodený Novozámčan, nové stolnotenisové skúsenosti. Vďaka anabáze vo švédskom klube Köpings BTK, sídliacom v mestečku Köping, má 19-ročný mladík možnosť zúčastňovať sa popri tamojšej lige aj národných Grand Prix, na ktorých štartuje i špička švédskej stolnotenisovej reprezentácie. Okrem ligových zápasov odohral tento rok aj dva turnaje série World Tour – v Česku a vo Švédsku. Naposledy sa Tomáš predstavil na podujatí Finlandia Open 2016 neďaleko mesta Lohja, kúsok od Helsiniek.

Hráča, ktorý pingpongovo vyrastal v Nových Zámkoch pod vedením Marcela Filagu a Ľubomíra Halušku, čaká budúci týždeň kontrolný turnaj mužskej reprezentácie Slovenska.

S Tomášom sme sa porozprávali o jeho živote vo Švédsku, rozdieloch medzi stolným tenisom na Slovensku a na severe Európy ako aj o jeho športových úspechoch a snoch.

Zo slovenského juhu na studený sever Európy

Ako sa Novozámčan dostane do ligovej súťaže vo Švédsku?

Do klubu Köpings BTK som sa dostal vďaka dobrým vzťahom slovenskej trénerky Lucie Čolovičkovej a švédskeho národného centra v Köpingu. Na to, aby si vás všimol nejaký zahraničný klub, sa musíte pohybovať na medzinárodnej juniorskej scéne. Prvýkrát si ma tam zavolali minulý rok v novembri na celý mesiac ako sparing partnera. Boli so mnou spokojný a dostal som ponuku prísť kedykoľvek a na hocijakú dlhú dobu. Prišiel som tam zase v apríli keď som dohral sezónu vo svojom tíme v Zámkoch.

Po 10 rokoch v tom istom klube som sa už pozeral po nových možnostiach a nejakej zmene. Hneď na druhý deň si ma šéftréner centra zavolal a pýtal sa ma, čo plánujem budúcu sezónu. Síce som mal v tom momente veľa ponúk hrať mužskú extraligu, no možnosť hrať v zahraničí mi pripadala oveľa lukratívnejšie aj z hľadiska tréningov. Tak som sa rozhodol že budem hrávať tu.

V akých súťažiach alebo ligách pôsobíš? Ako príde k prestupu do zahraničia? Je to prestupový trh, ako ho poznáme povedzme z futbalu?

Keďže švédsky zväz povoľuje účasť v lige aj v iných krajinách, tak sme sa spolu s mojim spoluhráčom zo Slovenska Ingemarom Péterom snažili nájsť aj ďalší klub. Nakoniec sa nám vďaka známosti trénerky v Köpingu podarilo nájsť si klub aj vo Fínsku. Čiže pôsobím vo Švédsku aj vo Fínsku zároveň. Prestup prebieha oveľa jednoduchšie, keď som prestupoval ja, stačil mi len vyplnený prestupový lístok podpísaný mojim klubom a musel som platiť poplatok za prestup do zahraničia. Podmienky, za akých hrávame máme dohodnuté s klubom už vopred.

Vo Švédsku veľká spokojnosť

Môžeš porovnať úroveň slovenskej ligy a škandinávskych líg?

Na Slovensku som hrával 5 rokov 1. ligu – západ. Odohral som ale aj veľmi veľké množstvo zápasov s najlepšími hráčmi v extralige. Vo Švédsku hrám divíziu 1 – sever. Je to tretia najvyššia liga a momentálne sme prví v tabuľke. Myslím si, že úroveň tejto súťaže by sa dala porovnávať s extraligou, hoci tento rok máme v extralige dva špičkové tímy. Vyššie ligy vo Švédsku sú už ale o niečom inom, druhá švédska liga je minimálne o triedu ďalej, nielen čo sa týka úrovne hráčov ale aj zázemím. Na Slovensku si cestu na zápasy nájde veľmi málo divákov, chýbajú aj prenosy v televízii. To je, myslím, asi ten najväčší rozdiel, Švédi berú tento šport oveľa viac vážne.

Žiješ v Škandinávii. Ako sa ti tam páči? Köping je také malé mestečko, ešte menšie než Nové Zámky…

Život v Köpingu si nemôžem vynachváliť. Mesto má síce pomenej obyvateľov ale je rozťahané. Halu máme 5 minút cesty bicyklom, školu kde navštevujem kurz angličtiny tiež. Tréningy v centre sú veľmi kvalitné, vždy pod vedením aspoň dvoch trénerov. Trénujeme dvakrát denne po dve hodiny, ale po základnom čase môže každý hráč pokračovať individuálne. Na byte bývam so svojím spoluhráčom Ingemarom Péterom zo Slovenska, poznáme sa veľmi dlho a o zábavu máme vždy postarané. Ťažko sa zvyká ale na počasie, od novembra teploty klesali dosť hlboko pod 0. Najnižšia teplota akú sme tam zažili bola –18 stupňov.

Skúsenosti z World Tour a zápasy proti švédskej špičke

Mohol by si priblížiť spôsob ako fungujú v stolnom tenise súťaže? Hrá sa liga a okrem toho sa zúčastňuješ aj na pohároch?

Každú ligu vo Švédsku tvorí 8 tímov. V divízii 1 sa hrá systémom každý s každým, 4 proti 4, do ôsmeho víťazného bodu (vo vyšších ligách sú už systémy zápasov trošku iné). Nárok na postup vyššie má vždy len víťaz ligy a po ukončení ligy sa hrá play off medzi ligami. Naopak, z každej ligy vypadávajú dva tímy automaticky a tím na 6. mieste hrá play off. Toto platí pre vyššie ligy, z nižších líg má väčšinou víťaz ligy istotu postupu. Tento systém sa mi veľmi páči, každý rok dostávajú nové tímy možnosť ukázať sa v lige.

Keďže tento rok hrám za švédsky tím mám možnosť sa zúčastňovať aj národných Grand Prix, ktorých sa zúčastňuje aj špička švédskej reprezentácie. Tieto turnaje sa vždy hrajú od začiatku K.O. systémom. Tento rok som odohral aj dva turnaje série World Tour – v Česku a vo Švédsku.

Čo by si označil za svoj najväčší športový sen? A aký úspech si v doterajšej kariére najviac ceníš?

Mojím cieľom je dostať sa do mužskej reprezentácie a reprezentovať Slovensko na ME a MS. Takým mojím najväčším snom je dostať sa na olympijské hry, no cesta na olympiádu je ohromne ťažká. Priznám sa, že je pre mňa veľmi ťažké vybrať taký najväčší úspech svojej kariéry. Veľmi rád spomínam na juniorské ME v Bratislave, kde sa mi vo skvelom tíme juniorov podarilo obsadiť 9. miesto. Cením si to hlavne z dôvodu, že sme boli podceňovaný a takmer nikto nám neveril. S chalanmi sme sa ale vzomkli, hrali sme srdcom a za tím a nakoniec z toho bolo krásne 9. miesto.

Keby ale mám vybrať svoj najlepší zápas v živote, určite je to zápas proti bronzovému medailistovi z MS družstiev – Angličanovi Samuelovi Walkerovi. Stretol som sa s ním na turnaji v nemeckom Ochsenhausene a podarilo sa mi ho poraziť 3:1.

Nové Zámky sú v tabuľke 1.ligy na treťom mieste. Myslíš, že môžu postúpiť do extraligy?

Nové Zámky vždy patrili medzi najlepšie tímy v 1. lige – západ. Za 5 rokov pôsobenia sme skončili vždy v prvej štvorke. Veľmi blízko sme boli minulú sezónu, kde nám len o vlások uniklo prvenstvo. Tento rok to so Zámčanmi nevyzerá zle, vrátil sa Martin Barci a zaplátal medzeru chýbajúceho hráča v kádri. Tento rok sú veľkými favoritmi Galanta, Spoje Bratislava, Nové Zámky a Senec. Nebezpečné môžu byť Vydrany, keďže za ich B družstvo môžu nastúpiť dvaja extraligisti Maďar Muskó a aj Ukrajinec Didukh. Sezóna ešte ani zďaľeka neskončila, čaká ich ešte druhá polovica. Držím im veľmi palce!

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM