Anton Hrachovský Kultúra

Novozámčan Marián (42) precestoval kus sveta: Foťák vždy pri sebe, FOTO

Cez víkend sa v Nových Zámkoch uskutočnil 2. ročník festivalového premietania horských filmov a fotoprezentácií Kamzíkfest 2016. Jedným z vystavovateľov bol aj spoluzakladateľ a predseda turistického klubu Kamzík v Nových Zámkoch Marián Gažúr, ktorý, ako hovorí, fotoaparát nosí skoro stále so sebou.

Ilustračný obrázok k článku Novozámčan Marián (42) precestoval kus sveta: Foťák vždy pri sebe, FOTO
Foto: Anton Hrachovský / Zdroj: Dnes24.sk

Na návštevníkov čakali zaujímavé cestovateľské príbehy a filmy, ale hlavne možnosť zažiť atmosféru dobrodružstva zachytenú očami autorov. Autori porozprávali príbehy z potuliek Vysokými Tatrami, drsným Nórskom, Rumunskom, Maďarskom, či Antarktídou a Sudánom.

Všade sa niečo nájde, len treba hľadať…

Kamzíkfest ste zorganizovali už po druhý raz. Znamená to, že prvý ročník mal úspech.
Po úspešnej minuloročnej premiére sme sa rozhodli v organizácii pokračovať a presunuli sme sa do väčších priestorov – do kultúrneho domu. Kamzíkfest je vlastne festival krátkych filmov o horách a cestovaní. Vystavené sú tu však aj fotky z našich ciest a tiež zaujímavé príbehy aj spoza hraníc Slovenska. Takže každý si tu príde na svoje.

Kde všade ste sa boli minulý rok pozrieť?
Minulý rok som navštívil rakúske i talianske Alpy, ale aj Rumunsko. Práve do Rumunska sa v budúcnosti ešte určite vrátim, veľmi sa mi tá krajina páči. Jednou z dnešných prezentácií budú i moje Spomienky z Rumunska.

Čo je vašou obľúbenou turistickou destináciou?
Všade sa niečo nájde, čo človeka zaujme. Len to treba hľadať. Každý sa pozerá inými očami a v každom kraji nájde niečo iné.

Existujú dáke miesta, ktoré vyslovene túžite navštíviť?
Určite by som chcel absolvovať výstup na najvyšší vrch Álp Mont Blanc, Grossglockner – najvyšší vrch Rakúska a tiež švajčiarsky Matterhorn. To sú tri miesta, kde by som sa chcel pozrieť. Európa a jej príroda mi veľmi učarovala.

A čo taká exotika ako Ázia?
Napríklad do Himalájí ma to až tak neláka. Z vlastnej iniciatívy by som tam nešiel. Tie peniaze by som radšej 10 krát minul v Európe.

Aké sú vaše najbližšie plány?
Budúci víkend cestujem do Vysokých Tatier, kde ma čakajú záverečné skúšky z vysokohorskej turistiky. Ako klub máme najbližšie v pláne absolvovať ferraty v Maďarsku a Rakúsku ale i rakúsku roklinu Ötschergraben či naše Vysoké Tatry.

Fantastické príbehy z rôznych kútov sveta

Na festivale okrem Mariána Gažúra vystúpil aj fotograf a cestovateľ Martin Sipták. Ten predstavil porozprával úžasné príhody z drsnej, no romantickej krajiny Vikingov – Nórska.

Ďalšími hosťami festivalu boli cestovateľ, horolezec a vášnivý milovník hôr Vlado Vričan, ktorý predstavil svoj krátky film Biancograt z výstupu na najvyšší vrch Východných Álp Piz Bernina.

O arktickej výprave a preprave ľadoborcami sa rozhovoril Peter Dolinský a s prezentáciou zo Sudánu sa predstavil ďalší Novozámčan Stanislav Szenczi.

Na rad prišli i Martin Uhrin s dielom Potulky po horách a Peter Rosík s krátkym filmom z prechodu hrebeňa Žabí kôň a Junior na skale.

Kamzíkfest 2016
6
Galéria
Foto: Anton Hrachovský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM