Anton Hrachovský Kultúra

Nové Zámky si uctia obete bombardovania novým pamätníkom: Takto bude vyzerať, FOTO vnútri

O novom pamätníku, ktorý bude spomienkou na tisíce obetí bombardovania mesta Nové Zámky, porozprával držiteľ Ceny mesta Pro Urbe 2015 a zároveň predseda Občianskeho združenia Za troma mostami František Daniel.

Ilustračný obrázok k článku Nové Zámky si uctia obete bombardovania novým pamätníkom: Takto bude vyzerať, FOTO vnútri
Foto: Anton Hrachovský

Mesto Nové Zámky si uplynulý víkend pripomenulo výročie oslobodenia mesta historickými bojmi medzi Červenou armádou a Wehrmachtom. V rámci spomienky predchádzali akcii na Hlavnom námestí aj beseda v Dome kultúry či položenie vencov pri Pamätníku obetiam násilia. Nechýbala ani výstava obrázkov a dokumentov približujúcich obdobie bombardovania Nových Zámkov.

Pri tejto príležitosti bol verejnosti predstavený i nový pamätník Pamätník obetiam bombardovania, ktorý bude inštalovaný na novozámockom prednádraží.

Pri spomínanom bombardovaní zahynulo viac než 4 000 ľudí. Koľajnice, z ktorých bude pamätník vytvorený, budú originálnymi koľajnicami, ktoré toto bombardovanie prežili. Ako vlastne prišlo k tomu, že pamätník bude takéhoto vzhľadu?

"Spomedzi 12 projektových návrhov bol komisiou vybraný práve tento návrh. Bolo to z dôvodu, že železničná trať má za úlohu viezť ľudí a v Nových Zámkoch došlo počas vojny k totálnemu prerušeniu koľajiska. Rovnako sa prerušil život vyše 4 000 ľudí, ktorí pri bombardovaní zahynuli. Je to taká symbolika, koľajisko predstavuje tiež symbol, že dôvodom bombardovania bol fakt, že v Nových Zámkoch bol železničný uzol, kadiaľ sa prepravovalo veľké množstvo vojenského materiálu. Denne tade prechádzali transporty na východný front. To bolo hlavným dvodom, prečo bolo toto mesto bombardované,“ vysvetlil František Daniel (75), predseda Občianskeho združenia Za troma mostami.

Autorom pamätníka je Roman Hrčka, vedúci Kameňosochárskeho odboru Školy úžitkového výtvarníctva, pôvodom Novozámčan. Autorom modelu je Tibor Petrák, študent Univerzity J. Selyeho v Komárne, ktorý taktiež pôvodom Novozámčan.

Model Pamätníka je od 4. apríla 2016 inštalovaný na Mestskom úrade v Nových Zámkoch. Vy si ho môžete pozrieť aj v našej fotogalérii.

Nové Zámky si uctia obete bombardovania novým pamätníkom
3
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM