Anton Hrachovský Hokej

Nové Zámky na nohách, hokejisti vyhrali premiérový titul v 1. lige! VIDEO

Hokejisti HC Nové Zámky sa po výhre 1:0 v rozhodujúcom zápase na ľade Bardejova stali šampiónmi 1. hokejovej ligy v sezóne 2015/2016. O historicky premiérovom titule tak rozhodol jediný presný zásah.

Ilustračný obrázok k článku Nové Zámky na nohách, hokejisti vyhrali premiérový titul v 1. lige! VIDEO
Zdroj: TASR

Vydarená zmena na brankárskom poste

Tréner Novozámčanov nominoval do stretnutia na rozdiel od posledných dvoch zápasov brankára Kristína, čo sa nakoniec ukázalo ako výborné rozhodnutie. Prvýkrát ukázal Kristín oprávnenosť svojej nominácie už v 5. minúte, keď skvelým zákrokom vymazal Ščurka. O tri minúty neskôr nastalo prerušenie hry, keďže po tvrdom strete domácich Fajčáka a Všetečku s hosťujúcim Kousalíkom nevydržalo plexisklo. V 9. minúte vypukla na bardejovskom štadióne obrovská radosť, ktorá však trvala iba minimálne. Rozhodca totiž gól neuznal pre postavenie Bednára v bránkovisku. Celý čas sa hralo v rýchlom tempe, oba celky totiž túžili po premiérovej trofeji pre víťaza ligy. Domáceho Sabola postupne preverili Kousalík, Podstavek aj Hudec.V predpos­lednej minúte úvodného dejstva sa vytiahol Kristín po druhý raz. Po Loydlovom nahodení na bránu sa už už chystal Solomončak zasunúť puk do odkrytej brány, v tom momente sa však po ňom načiahol Kristín a šancu bravúrne zlikvidoval. Diváci boli v prvej tretine svedkami rýchleho a tvrdého stretnutia.

Výsledok v druhej tretine stále otvorený

Tvrdý a rýchly hokej sa hral aj v prostrednej časti hry, hra sa prelievala zo strany na stranu. Ani jeden z vyhlásených strelcov oboch tímov však neuspel. V 27. minúte sa do dobrej šance dostával Mikolášek, namiesto zakončenia však zvolil prihrávku na Ščurka, ktorý sa už k zakončeniu nedostal. V polovici stretnutia unikli traja Bardejovčania, ktorý sa rútili na osamoteného Martina Chovana, ten však narušil ich finálnu prihrávku a zažehnal nebezpečenstvo. V 32. minúte prišlo prvé vylúčenie v zápase, na trestnú lavicu putoval Dubec, ktorého o dve minúty nahradil Hudec. V oboch oslabeniach podržal Novozámčanov Kristín, keď si na ňom postupne vylámali zuby dvakrát Loydl a Jokeľ. Hra sa potom opäť vyrovnala, no gól stále nepadol.

Kristín stále nepriestrelný

Na začiatku tretej tretiny preverili brankára Kristína Pichnarčík, Linet i Kalináč, no skvelý gólman Nových Zámkov privádzal domácich strelcov do šialenstva svojimi pohotovými zákrokmi. V 45. minúte napriahol v presilovke Chovan, ale jeho delovka minula Sabolovu bránu. O tri minúty neskôr stíchol celý štadión. To sa k puku dostal Martin Frolík, ktorý si zoči-voči položil domáceho Sabola a pomedzi jeho betóny zakončil – 1:0 pre Nové Zámky. Asistencie pri góle si pripísali Podstavek s Dubecom. Na druhej strane preveril Kristína po Balážovej prihrávke Kalináč, no neúspešne. V 54. minúte došlo k zlej rozohrávke domáceho Valentína, puku sa zmocnil Korytko, no v rozhodujúcej chvíli sa mu zošmykol z hokejky. Dve minúty pred koncom sa domáci odhodlali k hre bez brankára, no na skóre sa už nič nezmenilo.

Jediným gólom tak finále rozhodol Martin Frolík. Novozámčanom sa podaril husársky kúsok, veď do sezóny vstupovali ako nováčik súťaže. Druhý celok po základnej časti dlhodobo ukazoval dobrú formu a teraz ho čaká ďalší odvážny cieľ. Začína sa bitka o Tipsport ligu!

Výsledok rozhodujúceho piateho finálového zápasu:
HC 46 Bardejov – HC Nové Zámky 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)
Gól: 48. Frolík
Rozhodovali: D. Konc, M. Novák – Bogdaň, Korba, vylúčení: 2:4, presilovky a oslabenia: 0:0, strely na bránu 29:22, 1 874 divákov

Zostavy:
Bardejov: R. Sabol – M. Valjent, Loydl, M. Bednár, Valentín, Pichnarčík, Polaček, Vaško, Všetečka – M. Baláž, Kalináč, O. Gmitter – Solomončak, R. Cútt, Mikolášek – Jokeľ, Linet, L. Ščurko – Ihnaťo, Šimčák, Fajčák
Nové Zámky: Krisín – Martin Chovan, J. Ďurčo, J. Reichel, Jakovlevs, Kousalík, Baron, Opalek – Podstavek, Korytko, Martin Frolík – A. Havlík, M. Hudec, L. Novák – T. Török, Dubec, Tábi – Hrudík, A. Sucharda.

Hlasy trénerov:
Anton Tomko, Bardejov: „Gratulujem súperovi k titulu a je vidieť, že do súťaže vstúpilo mužstvo, ktoré ma vytvorené veľmi dobré podmienky. Po vyrovnanej sérii bolo finále o jednej chybe v tretej tretine, všetky zápasy boli dramatické a určite zaujali divákov na oboch zaplnených štadiónoch. Dnes sme ťahali za kratší koniec povrazu, čaká nás baráž o postup do extraligy, na ktorú sa chceme zodpovedne pripraviť. Hráme hneď 13. marca, Nové Zámky 15. marca, toho času na analýzu veľa nie je. Moji chlapci majú trošku hlavy dole, musíme sa z toho otriasť, poďakoval som im za bojovnosť v tejto sérii, ideme ďalej. V baráži bude veľmi dôležité prispôsobiť sa na hru Piešťan, kde štartujeme už najbližšiu nedeľu. Bude to zaujímavá baráž.“

Miroslav Chudý, Nové Zámky: „Vedeli sme o dôležitosti rozhodujúceho zápasu, viac sa bojovalo ako hralo, prispôsobili sme tomu aj taktiku. S jedným gólom sme boli šťastnejší po náročnej sérii. Súboje najlepších v lige boli dôstojným vyvrcholením. Chcem pochváliť aj súpera, ten u nás dokázal za stavu 3:0 otočiť výsledok, v dnešnom finále sa šťastie priklonilo na našu stranu. Baráž bude nielen o Piešťanoch, ale aj o Bardejove, s ktorým sa poznáme dokonale. Piešťany sú jasným favoritom, v sezóne odohrali viac náročných zápasov, mali by mať kvalitnejšie mužstvo i zázemie. My sa musíme pripraviť na oboch súperov.“

Výsledky finálových zápasov 1. ligy:
HC 46 Bardejov – HC Nové Zámky 1:2
HC 46 Bardejov – HC Nové Zámky 2:1
HC Nové Zámky – HC 46 Bardejov 4:2
HC Nové Zámky – HC 46 Bardejov 4:6
HC 46 Bardejov – HC Nové Zámky 0:1

Hor sa na Tipsport ligu

Nové Zámky aj Bardejov sa už o pár dní stretnú s Piešťanmi v rámci play-out Tipsport Ligy. Pre odstúpenie Skalice z najvyššej súťaže je isté, že minimálne jeden z dvojice finalistov postúpi medzi elitu. Baráž o účasť v Tipsport lige je naplánovaná v termínoch od 13. marca do 8. apríla 2016.

Keďže baráž (Play-out) sa bude hrať iba za účasti troch klubov, jeden z nich bude mať v každom kole voľno. Každý s každým odohrá dva zápasy doma-vonku. Účastníkmi Tipsport Ligy 2016/2017 sa stanú prvé dva tímy z trojčlennej tabuľky.

Čítajte aj:
Finále 1. ligy vyvrcholí v Bardejove, nepomohol ani Novákov hetrik

Tréner Nových Zámkov Chudý: Osobnú nedisciplinovanosť nemôžeme trpieť

Foto: Ilustračné

Nové Zámky - majstri 1.hokejovej ligy
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM