Anton Hrachovský Správy

Nové Zámky čaká darovanie drahocennej tekutiny. Pridáte sa aj vy?

Životne dôležitú tekutinu budú môcť prísť darovať aj ľudia, ktorí tak ešte nikdy neurobili. Mobilné odbery sa chystajú po celom okrese Nové Zámky.

Ilustračný obrázok k článku Nové Zámky čaká darovanie drahocennej tekutiny. Pridáte sa aj vy?
Zdroj: TASR

Deň 14. jún je na celom svete známy ako Svetový deň darcov krvi (ďalej SDDK). Už tradične sa tohto šľachetného činu môžu zúčastniť i Novozámčania. V roku 2015 prišlo na NTS v Nových Zámkoch darovať krv 142 dobrovoľníkov.

Pri príležitosti SDDK je oslovená široká verejnosť formou plagátov a iných médií. „Odberu sa zúčastňujú väčšinou jednotlivci, no nebránime sa ani účasti firemných kolektívov,“ prezradila Daniela Mészárosová, vedúca pracoviska NTS v Nových Zámkoch.

„Odber krvi pri príležitosti SDDK bude spojený so slávnostným ocenením darcov krvi plaketami prof. MUDr. Jana Janského,“ dodala Daniela Mészárosová.

Národná transfúzna služba SR organizuje v Štúrove odber krvi 1. júna 2016 priestoroch hotela Thermal a 14. júna 2016 prebehne odber v Nových Zámkoch v priestoroch Mestského úradu, ale aj na pracovisku Národnej transfúznej služby.

Odber krvi pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi

1. júna 2016 – Štúrovo:

  • odber od 7:00 do 10:00, odovzdávanie ocenenia o 9:00

14. júna 2016 – Nové Zámky:

  • odber od 8:00 do 16:00 na Mestskom úrade
  • odber od 7:00 do 17:00 na pracovisku NTS SR Nové Zámky
  • ocenenie o 17:00 na Mestskom úrade Nové Zámky

„Preukážete sa občianskym preukazom a vašou kartou poistenca a pokiaľ nie ste prvodarca, aj vašou kartou darcu krvi,“ píše sa na webe Národnej transfúznej služby SR.

Každý darca musí mať pri sebe občiansky preukaz a kartičku poistenca. Darovať krv môžu ľudia vo veku 18 do 60 rokov. Pravidelní darcovia môžu až do veku 65 rokov.

Všeobecné základné kritériá, ktoré treba pri darovaní krvi dodržať:

  • Vek od 18 do 60 rokov. Pokiaľ sa jedná o pravidelného darcu, môže darovať krv až do svojich 65 rokov. Frekvencia darovania je pre mužov 3 mesiace a pre ženy 4 mesiace od posledného odberu,
  • Darca musí mať telesnú hmotnosť minimálne 50 kg,
  • Darca nesmie byť nosičom vírusu HIV (mať AIDS),
  • Darca nemôže byť po prekonaní hepatitídy (žltačky) typu B a C,
  • Darca nemôže trpieť na iné závažné a chronické ochorenia.

NTS odporúča darcom, aby pili večer pred odberom a aj ráno čo najviac tekutín. Večera pred odberom by mala byť ľahšia a diétnejšia. Vhodná je konzumácia pečiva, medu, ovocia či zeleniny.

Plán ďalších výjazdových odberov si môžu prípadní darcovia prezrieť v harmonograme výjazdov

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM