Tímea Kamenická Rôzne

Nitrania pôsobiaci v hlavnom meste otvorene: 10 vecí, ktoré nám v Nitre v porovnaní s Bratislavou najviac chýbajú!

Hoci sa narodili pod Zoborom, za prácou alebo štúdiom odišli do Bratislavy. Mnohí Nitrania opúšťajú naše mesto, no ich srdce zostáva doma a túžia sa sem vrátiť. Napriek tomu sú však veci, ktoré im v Nitre chýbajú a našli ich práve v hlavnom meste.

Ilustračný obrázok k článku Nitrania pôsobiaci v hlavnom meste otvorene: 10 vecí, ktoré nám v Nitre v porovnaní s Bratislavou najviac chýbajú!
Zdroj: TASR

Aj keď mnoho Nitranov odchádza pracovať či študovať do Bratislavy, väčšinou je to preto, že ich k tomu prinútia pracovné ponuky. Obyvatelia nášho mesta na Nitru nedajú dopustiť. Predsa len sa však nájdu veci, ktoré sú v Bratislave jednoduchšie ako v Nitre.

Pracovné príležitosti

Práve práca je najčastejším dôvodom odchodu obyvateľov Nitry do hlavného mesta. „Popravde šiel som tam len kvôli práci, žijem v Nitre, do Bratislavy dochádzam. Aby som za slušnú izbu platil 250 eur a viac a býval pritom s ďalšími tromi ľuďmi, to je choré,“ odôvodňuje Matúš (25) dôvod, prečo za prácou radšej dochádza.

Možnosť kariérneho rastu

„No tak, asi nijako neprekvapím odpoveďou. Do Bratislavy som sa odsťahovala spolu s priateľom, keďže pre oboch z nás ponúkala neporovnateľne lepšie, bohatšie a zaujímavejšie pracovné ponuky s možnosťou rastu. Napriek tomu však Bratislavu obaja vnímame ako prestupovú stanicu a veríme, že sa nám v priebehu nasledujúcich rokov podarí vrátiť sa späť do milovanej Nitry, ktorej Bratislava naozaj nesiaha ani po päty,“ uviedla Táňa (25).

Vyšší plat

S lepšími pracovnými príležitosťami ide často ruka v ruke aj vyšší plat. Myslí si to aj Michal (36), ktorý žije v Bratislave sedem rokov. „Jedným z dôvodov, prečo som odišiel do Bratislavy je ten, že v Nitre by som nezarobil toľko, čo tu. Či chceme, či nie, musíme si priznať, že Bratislava má stále lepšie pracovné ponuky a vyššie platy než zvyšok Slovenska.“

Láska

Aj takýto zaujímavý dôvod má Helena (33): „Nitra mi prišla „malá“ aj z pohľadu lásky. V mojej partii boli dávno všetci zadaní. Dúfala som, že v Bratislave je väčší pohyb ľudí a podarí sa mi nájsť, nie frajera, lebo ma nemá kto držať za ruku, ale skutočný vzťah. To sa aj stalo. Takže aj preto ostávam naďalej v hlavnom meste. Lebo už nie som zodpovedná len za seba, ale už aj za neho.“

Zaujímavejší nočný život

„Možno to vyznie blbo, ale do Bratislavy som šiel študovať aj preto, že je tam viac možností na zábavu. Nie žeby v Nitre nebola zábava, ale v Bratislave to žije každý deň,“ priznal sa študent manažmentu Peter (19).

Študijný odbor

Bratislavské Univerzity ponúkajú väčšiu škálu odborov. To zavážilo aj pri výbere Dominikinho (20) štúdia: „Do Bratislavy som šla študovať najmä preto, že ma lákala portugalčina. UKF neponúka možnosť štúdia tohto jazyka, ale Univerzita Komenského áno. V opačnom prípade by som v Nitre určite ostala.“

Dôležité kontakty

Čas strávený na vysokej škole prináša mnoho príležitostí na stretnutia s novými ľuďmi. „V Bratislave som študovala na vysokej škole. Počas piatich rokov som si tam vytvorila množstvo priateľstiev aj kontaktov, ktoré mi pomohli nájsť si po škole prácu. Do Nitry sa stále rada vraciam za rodinou a kamarátmi, no v Bratislave som si už proste vytvorila príliš veľkú skupinu ľudí, s ktorými sa denno-denne stretávam a mám tu svoje zázemie,“ prezradila Daniela (23), ktorá žije v Bratislave už šiesty rok.

Kultúrny život

Daniela zároveň dodáva, že Bratislava, ako hlavné mesto, ponúka viac možností kultúrneho vyžitia sa. „V Bratislave je viac divadiel, koncertov, výstav a podobných kultúrnych akcií. Dá sa tu kultúrne vyžiť naozaj každý deň. Napriek tomu však stále chodím radšej do Divadla Andreja Bagara, keď som doma.“

Lukratívne značky

„Toto je skôr bonus, nie hlavný dôvod, pre ktorý bývam v Bratislave. Tým je práca. Aj napriek viacerým obchodným centrám v Nitre, v hlavnom meste nájdete väčší výber oblečenia a obuvi aj viac lukratívnych značiek, čo je pre milovníkov módy určite zaujímavé,“ podotkla Jana (28), žijúca v Bratislave štyri roky.

Jednoducho zmena

„Nejde o to, že Bratislava ponúka niečo viac než Nitra. Do svojej 30-ky som žila v Nitre a cítila som potrebu zmeny vo svojom živote. Uvažovala som nad Prahou, kde mi žije brat, nad Brnom, lebo je mi mesto sympatické a nie je ďaleko, alebo spomínaná Bratislava. Najprv som sa rozhodla urobiť zmenu v rámci firmy, teda som pracovne prešla do iného mesta a časom sa uvidí, či mi zmena k niečomu dopomohla,“ hovorí Helena (33).

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM