Anton Hrachovský Samospráva

Neporiadok na detských ihriskách v Zámkoch: Polícia vyzýva k okamžitým hláseniam

Množstvo Novozámčanov sa sťažuje na znečistené detské ihriská. Náčelník mestskej polície občanov vyzýva, aby neváhali ihneď kontaktovať mužov zákona.

Ilustračný obrázok k článku Neporiadok na detských ihriskách v Zámkoch: Polícia vyzýva k okamžitým hláseniam
9
Galéria
Foto: Anton Hrachovský

Na novozámockých sídliskách sa často stretávajú nielen ich slušní obyvatelia. Detské ihriská, ktoré sú sa nachádzajú v obývaných zónach takmer po celom meste, sa tak často stávajú terčom nezodpovedných a neprispôsobivých občanov. Neraz na nich možno nájsť odpadky, životu nebezpečné veci či dokonca exkrementy.

Tento problém predostrel mestskému zastupiteľstvu ako občiansky podnet na diskusiu poslanec Štefan Prešinský. Jedným z takýchto ´vychytených´ miest medzi detskými ihriskami je i ihrisko ´Rak Pustovník´ vo vnútrobloku panelákov ulíc Terézie Vansovej, Pavla Blahu a Jazdeckej, kúsok od novovybudovaného psieho parku Juh.

Zašpinené ihriská

„Mamičky, ktoré chodia s deťmi na toto ihrisko, sú pravidelne, každodenne terorizované skupinou neprispôsobivých občanov,“ povedal Prešinský. Podotkol, že je nemysliteľné, aby sa mamičky v Nových Zámkoch báli ísť na ihrisko s deťmi. V prípade, že by zo strany občanov bolo viac podobných podnetov, bol by on sám ochotný pomôcť s mapovaním podobných miest.

O znečistených ihriskách hovoril aj ďalší z poslancov – Richard Schwarz, ktorý spomenul ihrisko na Nábrežnej ulici. Najkritickejšími dňami sú podľa neho a náčelníka polície piatky a soboty. Kvôli popíjaniu alkoholu mladistvými. Schwarz tiež apeloval na to, aby mesto v prípade znečistenia ihrísk pravidelne inkriminované lokality dočisťovalo.

K problému sa vyjadril i náčelník Mestskej polície Nové Zámky Jozef Tököly, ktorý potvrdil, že mestskí policajti dozorujú podobné lokality v meste. V prípade ihriska na T. Vansovej prebieha podľa jeho slov policajná kontrola po novom každú polhodinu.

„Nepochopím, že sa stávajú aj také veci, že šmýkalky alebo preliezky sú znečistené tým, že sa tam vyšpiní človek. Neviem, čo sme to za ľudia, nechápem, ako sa môže niekto znížiť k takémuto činu. To určite nie je o potrebe toho dotyčného, ale jeho zámer. Som presvedčený o tom, že to nie sú neprispôsobiví občania,“ pridal sa primátor mesta Otokar Klein a pripomenul aj prerezané trampolíny, ktoré mesto nedávno osadilo na niektorých sídliskách.

Treba volať políciu

„Konkrétne na P. Blahu máme zvýšnú kontrolnú činnosť. Bohužiaľ, máme aj iné problémové miesta. Nedá sa byť permanentne na jednom mieste. Na Pavla Blahu pravidelne ukladáme blokové pokuty,“ vysvetlil náčelník a dodal, že ho mrzí, že napriek upozorneniam občanom, tí sa na mestskú políciu neobracajú.

„Mrzí ma, že vyzývame občanov, aby reagovali ihneď na bezplatnom telefónnom čísle 159 a oni to ignorujú. Aj takto ich chcem na túto možnosť upozorniť. Reagujeme ihneď. Hneď vysielame hliadku,“ vysvetlil policajný náčelník a dodal, že čakanie obyvateľov a ich následné oznámenie výtržností poslancom je nesprávny postup.

Na občanov apeloval ohľadom volania mestskej polície aj primátor. " Nemajte strach. Neváhajte kontaktovať mestskú políciu. Preto sú tam. Či už to vidíte z okna alebo prechádzate okolo, ohláste to," vyhlásil Klein.

Na foto nižšie: Ihrisko na ulici T. Vansovej, ktoré je často miestom stretávok neprispôsobivých živlov a mladistvých popiíjajúcich alkohol – skutočne často nepôsobí ako relaxačná zóna.

Detské ihrisko na T. Vansovej v Nových Zámkoch
9
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM