Viktória Botošová Rôzne

Nastal čas lúčenia s vianočnými stromčekmi: Vieme, ako ešte poslúžia Novozámčanom. FOTO

Čo bude s vianočnými stromčekmi, ktoré zdobili naše domácnosti? Momentálne sa hromadia pri smetných košoch. Pozrite, čo sa s nimi bude ďalej diať.

Ilustračný obrázok k článku Nastal čas lúčenia s vianočnými stromčekmi: Vieme, ako ešte poslúžia Novozámčanom. FOTO
Foto: Viktória Botošová

Živé vianočné stromčeky, ktoré symbolizujú najkrajšie sviatky v roku, sa z domácností Novozámčanov presunuli ku kontajnerom. Aký osud ich čaká, keď sa s nimi rozlúčime? Zisťovali sme viac. Od rodinných domov (IBV) sa vianočné stromčeky neodvážajú. „Každý občan si môže doniesť vianočný stromček a iný biologicky rozložiteľný odpad na prekládkovú stanicu,“ vysvetlil Jozef Huszlica, Prevádzkový riaditeľ Brantner Nové Zámky. Ako dodal, toto platí pre všetkých občanov mesta Nové Zámky.

Zber vianočných stromčekov sa však vykonáva pri kolektívnej bytovej výstavbe (KBV), teda na sídliskách. „Občania by ich mali stromčeky odkladať na stanovište kontajnerov, ale nie pred kontajnery,“ upozornil.

Zber sa vykonáva traktorovým prívesom, ktorý pravidelne každý pracovný deň vykonáva po sídliskách dočisťovanie. Ako nám Jozef Huszlica vysvetlil, vianočné stromčeky končia na prekládkovej stanici medzi biologicky rozložiteľným odpadom, ktorý sa drví a končí ako drevotrieska v spaľovniach.

Na odvoz vianočných stromčekov nebol nikdy žiadny harmonogram. O zbere jednala firma s mestom. „Zber, resp. odvoz vianočných stromčekov od kontajnerov na sídliskách v našom meste je vykonávaný priebežne v rámci riadneho dočisťovania stojísk na kontajnery. To znamená, že nemáme špeciálne určený termín zberu stromčekov, ale tento odpad je odvážaný zároveň s iným odpadom uloženým vedľa kontajnerov. Čistý biologický odpad bude následne zhodnocovaný drvením,“ uviedla pre Nové Zámky 24, Petronela Bernáth, MsÚ Nové Zámky.

Nastal čas lúčenia s vianočnými stromčekmi!
5
Galéria
Foto: Viktória Botošová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM