Rôzne

Nápis na Hlavnom námestí predstavuje oslovenie, vysvetľuje novozámocká radnica

Na Hlavnom námestí pribudol pred časom nápis Novvé Zámky - Érsekújvár. Viacerých obyvateľov zaujímalo prečo sú v slovenskom názve dve rovnaké písmená.

Ilustračný obrázok k článku Nápis na Hlavnom námestí predstavuje oslovenie, vysvetľuje novozámocká radnica
Foto: Anton Hrachovský

Prednedávnom sa na námestí v Nových Zámkoch objavil moderný štylizovaný nápis – názov nášho mesta, aký možno poznáte z viacerých európskych miest. Nápisy sú vlastne dva – jeden v slovenčine a jeden v maďarčine. V slovenskej verzii sa však objavilo dvakrát písmeno ´v´. Viacero obyvateľom si lámalo hlavu tým, čo to má predstavovať a z čoho pramení nápis ´Novvé Zámky´. Mesto do nápisu nakoniec ako slovnú hračku zakomponovalo anglický prvok.

Zaujala originalita

S myšlienkou vytvorenia miesta, na ktorom by sa návštevníci Nových Zámkov mohli fotografovať, bolo podľa Mestského úradu oslovených niekoľko grafikov, ktorí bez nároku na honorár predložili mestu niekoľko ideových grafických návrhov. Z nich radnica vybrala inštalovaný návrh, ktorý ju podľa jej vyjadrenia zaujal istou mierou originality, dynamickejšou typografiou, vizuálnym štýlom a hravou snahou dať klasickému názvu mesta medzinárodnú podobu.

Moderný pozdrav

„Zdvojené písmeno V má vyjadrovať hlavne danú chvíľu, niečo ako TERAZ NOVÉ ZÁMKY (preklad anglického slova NOW je TERAZ), akési oslovenie resp. privítanie zahraničného návštevníka, ale taktiež istú mieru vzájomnej komunikatívnosti a snahy dostať sa do povedomia aj trochu inak, ako klasickým názvom,“ vysvetlila Petronela Bernáth z Referátu kultúry a mediálnych služieb Mestského úradu.

Podľa jej slov vedenie mesta predpokladalo, že pre naše mesto charakteristické aj svojou dvojjazyčnosťou, nebude takáto anglicko-slovenská slovná hračka predstavovať väčší problém a letný logotyp mesta bude prijatý s nadhľadom a bez hľadania skrytých dôvodov. „Farebnosť nápisu vychádza z heraldického znaku mesta a počet písmen je daný konceptom logotypu,“ dodala na záver Petronela Bernáth.

Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM