Monika Földešiová Rôzne

Nálepková vojna graduje

Večné spory medzi nacionalistami na slovenskej a maďarskej strane sa od čias našej spoločnej histórie až do súčasnosti prejavili viacerými spôsobmi. Od pomaďarčovania cez Benešove dekréty a dvojité občianstvo, až po súčasnú nálepkovú vojnu.

Občianskeho združenia za Dvojjazyčné južné Slovensko (OZ) začiatkom leta rozbehlo kampaň, počas ktorej lepia nálepky na mestské tabule či obchody. S nápismi „Kde zostal maďarský nápis?“ alebo „Jednojazyčnosť je neúcta“. Nimi sa snažia bojovať proti asimilácii Maďarov na tomto území. Žiadajú ich nalepiť tam, kde chýbajú dvojjazyčné nápisy, a dokonca aj tam, kde to novela zákona o používaní jazykov národnostných menšín nevyžaduje. V súčasnosti už aj sami civilní aktivisti inštalujú dodatkov tabule v maďarskom jazyku v niektorých obciach i mestách.

Na ich akciu zareagovalo aj Slovenské hnutie obrody (SHO) so sídlom v Nitre. Jeho predseda Róbert Švec vyzýval všetkých Slovákov, aby ukázali, kto je tu doma. Svoju kampaň pod názvom „Zastavme ich bratia“ rozbehli aj na sociálnej sieti. Okrem toho vyzvali ľudí k vylepovaniu nálepiek s bielym dvojkrížom minimálne všade tam, kde už zakročilo OZ. „Ku koncu augusta sme rozposlali do celého Slovenska už vyše 8000 nálepiek – s dvojkrížom i s nadpisom Na Slovensku po slovensky. V priebehu približne 3 týždňov sa nám prihlásilo už niekoľko sto aktivistov, ktorí prejavili rozlepiť nálepky po celom Slovensku,“ uviedol Švec pre náš portál. Momentálne sa členovia obrody pustili do 2. fázy rozposielania nálepiek, váhať nebudú ani pri tretej sérii, ktorú bude tvoriť minimálne ďalších 5000 nálepiek.

Kampaň na oboch stranách graduje. Civilní aktivisti za Dvojjazyčné južné Slovensko už osádzajú aj dodatkové tabule v ich jazyku z vlastných finančných prostriedkov v niektorých obciach. Nálepky SHO zasa možno vidieť nielen na takýchto dodatkových tabuliach, ale aj na bankomatoch, autobusových zastávkach či oplotení na Pyramíde.

Podľa politológov je celá „vojna“ len ďalšou kapitolou nekončiaceho boja medzi Slovákmi a Maďarmi, resp. občanmi maďarskej menšiny na našom území. Tiež je veľmi málo pravdepodobné, že tento konflikt niekedy skončí. Pokým sa oba národy nezmieria s minulosťou, ktorú už nemožno zmeniť, a nezačnú sa navzájom rešpektovať , môžeme očakávať pravdepodobný vznik ďalších pravicových strán a združení. To v konečnom dôsledku ich zoskupovania môže mať aj násilný a nepriaznivý charakter pre obe strany.

Foto: [link=http://www­.facebook.com/pa­ges/K%C3%A9tny­elv%C5%B1-D%C3%A9l-Szlov%C3%A1kia-Dvojjazy%C4%8Dn%C3­%A9-Ju%C5%BEn%C3%A9-Slovensko/18673176­1387301]Dvojja­zyčné Južné Slovensko[/link] [link=http://www­.facebook.com/SHOs­vk]Slovenské Hnutie Obrody[/link]

nalepkova vojna
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM