Viktória Botošová Samospráva

Najmladší poslanec v Zámkoch Dávid Nagy (27): Začiatky budú ťažké, musíme ťahať za jeden povraz!

Dávid Nagy (27) uspel v komunálnych voľbách do novozámockého parlamentu ako najmladší zo všetkých 25 poslancov. V rozhovore pre náš portál prezradil, aké mal priority pred zvolením a aj to, ako si predstavuje svoje poslancovanie.

Ilustračný obrázok k článku Najmladší poslanec v Zámkoch Dávid Nagy (27): Začiatky budú ťažké, musíme ťahať za jeden povraz!
Foto: Viktória Botošová

Získal 366 hlasov a spolu s ďalšími dvadsiatimi piatimi kolegami zasadol do mestského parlamentu v Nových Zámkoch. Dávid Nagy (27) uspel v komunálnych voľbách za volebný obvod č.5.

Očakávali ste pred voľbami, že môžete byť zvolený do mestského zastupiteľstva v Nových Zámkoch?
Napriek môjmu veku toto bola štvrtá kampaň, ktorú som absolvoval. Na prvých dvoch som sa zúčastnil ako aktivista; no vo voľbách do Európskeho parlamentu a v komunálnych voľbách som už figuroval na zozname kandidátov. Skúsenosti z kampaní ma naučili na jedno základné pravidlo – kampaň sa dá robiť len s presvedčením, že bude úspešná. Ináč to nemá zmysel. Berúc na zreteľ výsledky z volieb do Európskeho parlamentu (kde som bol druhým najúspešnejším kandidátom v našom meste) som bol pozitívne naladený pred kampaňou. V rámci mojej predvolebnej kampane som osobne navštívil každý jeden vchod, každý jeden dom v mojom volebnom obvode. Snažil som sa o osobný kontakt s občanmi. Taktiež som bol aktívny na sociálnych sieťach a pravidelne publikujem v tlači. Samozrejme bez pomoci a podpory rodiny, kamarátov a PR agentúry „aPRimage“ by to nešlo. Volebný úspech teda pozostáva z viacerých elementov a je výsledkom dlhšieho procesu. V mojom prípade som viac dúfal v úspech ako by som ho očakával.

S akými pocitmi vstupujete do tohto štvorročného volebného obdobia?
Vzhľadom na zverejnené, znepokojujúce správy z mestského úradu som si vedomý, že začiatky budú ťažké. Bez ohľadu na stranícku príslušnosť, resp. nezávislosť, osobné sympatie a minulosť, musíme teraz všetci ťahať za jeden povraz. Iba spoločne vieme dostať totiž naše mesto naspäť na tú správnu koľaj. Som presvedčený, že pod vedením nového primátora sa nám to podarí.

Čím si myslíte, že ste voličov zaujali?
Ako som to už naznačil, volebný úspech je komplexným výsledkom viacerých zložiek. Treba brať zreteľ aj na vonkajšie vplyvy. Ak sa pozrieme na celoslovenskú politickú situáciu vidíme, že ľudia túžia po zmene. V našom prípade tu máme 10 nových poslancov. Početná časť voličov sa začína zaujímať o nové tváre, o kandidátov v ktorých sa nesklamali a je tu predpoklad, že sa ani nesklamú. Takýmto novým kandidátom som i ja. Nebudem hodnotiť sám seba. To, že čím som zaujal voličov sa musíte opýtať ich. No bude to (okrem iného) v novom prístupe, v slušnosti, v ochote pomôcť, komunikovať a vypočuť si každého.

Od poslanca Dušana Legényho (66) ste mladší o 39 rokov. Budete od neho aj od ďalších kolegov v mestskom parlamente čerpať skúsenosti?
Vážim si, a vždy som si vážil starších ľudí. Či sa jednalo o 10, 20, alebo o 40 rokov starších vždy som si vypočul ich názory, rady a poučenia. Je to najlepší spôsob ako nabrať vedomosti. Rady vyplývajúce zo životných skúseností sú na nedocenenie. Samozrejme treba medzi nimi selektovať a zvažovať. Mám za to, že múdra rada okorenená moderným zmýšľaním a intuitívnosťou môže byť len na osoh jednotlivca, resp. spoločnosti. Vždy som hlásal, že akýkoľvek parlament môže úspešne fungovať len ak v ňom dochádza ku kombinácii skúseností a mladistvého zmýšľania.

Ako to bude vyzerať v praxi?
Jednoducho. V praxi je dosť často rozdiel medzi tým, čo je napísané a ako sa to realizuje. Ako právnika ma táto skutočnosť nepotešuje, avšak je to tak. Ak mám pocit, že do niečoho dokonale nevidím, alebo sa len chcem uistiť či sme sa porozumeli – pýtam sa. Pred rokmi som mal možnosť študovať na jednej poprednej univerzite. Tam každú jednu prednášku začínali profesori tým, že nás vyzvali, aby sme sa pýtali. Akákoľvek banálna otázka je totiž viacej nápomocná ako mylné zmýšľanie.

Ako a čím chcete začať napĺňať svoj volebný program?
Predovšetkým musím mať na zreteli program frakcie SMK, MKP-Most-Híd, ktorej som členom. Som však presvedčený, že aj v prípade najlepšieho programu má byť poslanec v prvom rade predĺženou rukou voliča. Preto sa snažím byť v neustálom kontakte s občanmi. Rozprávame sa na uliciach, v kostole, na podujatiach, na internete, komunikujeme na telefóne a chate. Ak má niekto na mňa nejakú prosbu, žiadosť alebo hoci aj len poznámku, moje dvere sú vždy otvorené. Toto sa zdajú byť pekné slová, ale ja ich aj dodržujem. Spomínal som nový prístup, moderné zmýšľanie. Deň pred posledným zasadnutím mestského zastupiteľstva ma skontaktovala jedna pani na Facebooku. Večer na zasadnutí v mojom príspevku odznela aj jej prosba o poskytnutie pomoci. Nový prístup, predĺžená ruka občanov…

Ako ste strávili vianočné sviatky, aké zvyky praktizujete počas večere?
Vianočné sviatky pre mňa znamenajú čakanie na narodenie Pána, rodinnú pohodu medzi najbližšími a tradície. Večera prebieha úplne tradične. Nemôže chýbať jablko, orechy, cesnak, oplátky, med, kapustnica, ryba, polnočná svätá omša. A to všetko v tomto poradí. Netradične trávim skôr dopoludnie. Od roku 1998 so skautmi roznášam betlehemské svetlo v meste. Pre nás starších je to pekná tradícia, no postupne prenechávame paletu mladším.

A čo Silvester, ako ste privítal nový rok 2015?Padli aj nejaké predsavzatia?
Nový rok som privítal pobozkaním mojej snúbenici na jednom večierku. Zatancovali sme si, zabávali sme sa v dobrej partii a užili sme si ohňostroj. Klasické novoročné predsavzatia som si nikdy nedával. Vyplýva to asi z môjho životného štýlu. Počas roka totiž sústavne plánujem vždy niečo nové. Tým pádom si počas roka dávam viacero krátkodobých predsavzatí, ktoré prevažne aj dodržiavam.

Foto: Archív Dávid Nagy

Dávid Nagy
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM