Anton Hrachovský Kultúra

Najlepšie kúsky z regiónu sa zídu v Šuranoch: Blíži sa 9. Požitavská výstava vín

Víno nielen pomáha v boji proti mnohým chorobám, no je i obľúbeným nápojom pre relax. V Šuranoch sa bude konať ďalší ročník tradičného podujatia - Požitavskej výstavy vín. Do súťaže môžete prihlásiť svoj výtvor aj vy.

Ilustračný obrázok k článku Najlepšie kúsky z regiónu sa zídu v Šuranoch: Blíži sa 9. Požitavská výstava vín
Zdroj: TASR

V neďalekých Šuranoch sa odohrá zaujímavé podujatie, konkrétne 9. Požitavská výstava vín, ktorá sa bude konať 7. apríla 2018 v miestnej Spoločenskej hale o 17:30 hodine. Predchádzať jej bude odborná degustácia, tá sa uskutoční už 16. marca o 16:00.

9. Požitavská výstava vín

Súťažné vína budú hodnotené profesionálnou porotou v štyroch kategóriách. Tie, ktoré získajú zlatú a striebornú medailu, budú mať právo používať známky s logom súťaže ´Šurany 2018´.

  • Vína tiché biele suché (zvyškový cukor do 4 g/l),
  • Vína tiché ružové suché (zvyškový cukor do 4 g/l),
  • Vína tiché červené suché (zvyškový cukor do 4 g/l),
  • Vína tiché ostatné (bez rozdielu farby; zvyškový cukor nad 4 g/l)

Hodnotenie a bodovanie

Vína budú hodnotené stobodovým systémom medzinárodnej únie enológov U.I.O.E. Členovia komisií budú hodnotiť vína anonymne podľa všeobecných zásad senzorického hodnotenia vína. Nesprávne označená kategória vína, bude pred samotným hodnotením preklasifikovaná predsedom komisie.

Pre potrebu senzorického posúdenia a následnej prezentácie vín je potrebné z každej prihlásenej vzorky dodať na vlastné náklady tri sedemdecové alebo štyri pollitrové fľaše.

  • Veľká zlatá medaila 92 – 100 bodov
  • Zlatá medaila 88 – 91,99 bodov
  • Strieborná medaila 84 – 87,99 bodov
  • Bronzová medaila 80 – 83,99 bodov

Prihlásenie vzoriek do súťaže nie je spoplatnené. Súťažiaci, ktorého vzorka získa titul Šampióna výstavy, musí pre účely výstavy poskytnúť usporiadateľovi 5 fliaš tohto vína za cenu najviac 4 eurá/kus. Súťažiaci, ktorého vzorka získa titul Víťaz kategórie, alebo niektorú z hlavných cien bude musieť poskytnúť vystavovateľovi 5 fliaš svojho vína za maximálne 3 eurá/kus.

Registrácia a odber vzoriek sú možné 9. marca 2018 (14:00 – 19:00) a 10. marca (9:00 – 12:00) v Spoločenskej hale v Šuranoch alebo osobne po telefonickom dohovore s p. Cvikom (0905 209 556) v dňoch 5.- 8. marca. Viac informácií nájdu prípadní záujemcovia aj na webe mesta Šurany. Organizátormi výstavy sú členovia ZO Slovenského zväzu záhradkárov v Šuranoch.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM