Anton Hrachovský Rôzne

Na Vajanského sa onedlho začnú stavebné práce: Pribudne obchodné centrum

Pred dvoma rokmi predaný pozemok bez diskusie s občanmi sa začne čoskoro meniť na stavenisko. Na husto osídlenom sídlisku tak vyrastie nové obchodné centrum.

Ilustračný obrázok k článku Na Vajanského sa onedlho začnú stavebné práce: Pribudne obchodné centrum
Zdroj: Dnes24.sk

V Nových Zámkoch sa v najbližších dňoch začne stavať nové obchodné centrum. Ide o zelenú plochu medzi ulicami Vajanského, J. Kráľa a Orgovánovej, ktorá bola doteraz v podstate posledným nezastavaným pozemkom v intenzívne zastavanej časti mesta. Z časového hľadiska ide o dlhodobo schválený a pripravovaný projekt, ktorého začiatky siahajú do roku 2013.

Investor prisľúbil miesta na parkovanie

Spomínaná plocha plnila roky funkciu verejnej zelene, veľmi extenzívnej a s minimálnou údržbou. Napriek tomu obyvatelia tejto časti mesta preferovali práve zelenú plochu v dosahu ich bydliska pred výstavbou nákupného centra. Ich prosby však vypočuté neboli, predaj aj plány na zastavanie plochy sa uskutočnili bez verejnej diskusie s občanmi, ešte za vedenia primátora Pischingera. Predaj pozemku následne vyvolal nesúhlas obyvateľov s likvidáciou zelene, priniesol petíciu i alternatívny projekt na mestský park od aktivistov.

Ani petícia ani alternatívny park však neuspeli a v uplynulých dňoch prebehol na spomínanej ploche výrub stromov a drevín.

Kúpna cena pozemkov, za ktorú sa predali, bola vo výške 257 500 eur za 5 150 metrov štvorcových, pričom sa rozhodlo vo verejnej súťaži (50 eur za meter štvorcový). „Investor, spoločnosť Avalon Consulting, ktorý v roku 2013 od mesta odkúpil pozemky na spomínanej ulici, začne v krátkom období s výstavbou obchodného centra. Kupujúci sa zaviazal vybudovať na okolitých pozemkoch parkovisko s 122 parkovacími miestami, ktoré budú prístupné širokej verejnosti. Taktiež zabezpečí prekládku a obnovu dvoch autobusových zastávok a na vlastné náklady vykoná aj terénne a sadbové úpravy,“ vyjadril sa Gabriel Závodský z majetkovoprávneho odboru MsU.

Sľúbená je aj zeleň

Ďalším záväzkom investora v tejto lokalite bude náhradná výsadba zelene. „Vysadí sa 16 kusov gledíčie trojtŕňovej, 22 kusov jarabiny mukyňovej, 150 kusov drieňa bieleho, 200 kusov levandule lekárskej a 300 kusov zemolezu kapucňovitého. Keďže obyvatelia mesta túto lokalitu využívajú ako priestor na venčenie svojich štvornohých miláčikov, napriek tomu, že pozemok je v súkromnom vlastníctve, mesto vyvinie maximálne úsilie, aby aj táto funkcia územia zostala sčasti zachovaná,“ dodal Závodský.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM