Anton Hrachovský Samospráva Samospráva

Na sídlisku Nábrežie malo vzniknúť namiesto ihriska parkovisko: Obyvatelia sa vzbúrili

V lokalite ulíc Nábrežná a G. Bethlena malo vyrásť veľké parkovisko namiesto detského ihriska. Situácia sa však vďaka aktivite občanov zmenila.

Ilustračný obrázok k článku Na sídlisku Nábrežie malo vzniknúť namiesto ihriska parkovisko: Obyvatelia sa vzbúrili
Foto: Erika Livová

Z pôvodného plánu vybudovať ihrisko pre deti z celého okolia časom zrejme zišlo. Budovať sa síce malo, no už nie ihrisko ale parkovisko. To sa nepáčilo obyvateľom nielen tejto lokality a preto sa rozhodli zakročiť.

„O výstavbe parkovacích miest som sa dozvedela úplnou náhodou od geodeta, ktorý tu už zameriaval pozemok na výstavbu. Hneď na druhý deň sme leteli na Mestský úrad zistiť o tomto projekte nejaké informácie,“ opisuje Erika Livová jedna zo zainteresovaných občianok, ktoré organizovali petíciu proti výstavbe parkoviska v lokalite sľubovaného detského ihriska.

„My, obyvatelia tejto lokality, sme si jednoducho nevedeli predstaviť, že by sme tu mali z každej strany betón. Nevedeli sme si predstaviť ako by sme denne s deťmi fungovali. Tak nás to nahnevalo, že sme jednoducho museli niečo urobiť,“ opisuje Erika Livová ako odštartovala ´záchranárska´ ak­cia.

„Ohľadom petície sa iniciovalo viacej mamičiek, nielen ja. Dokopy nás bolo päť. Posledná informácia, ktorú sme donedávna od mesta mali bola, že nám v prvej polovici tohto roka urobia detské ihrisko. Nakoniec sme zistili, že sa má stavať 88 parkovacích miest,“ opísala svoje rozhorčenie občianka mesta.

Na rad teda prišla blesková petícia. „Podarilo sa nám získať 260 podpisov,“ hovorí Erika Livová jedna zo zainteresovaných občianok. „Reakcie boli väčšinou pozitívne, mnoho starších ale aj mladších ľudí bolo proti výstavbe takéhoto veľkého parkoviska. Našlo sa aj pár ľudí, čo to nepodpísali, ale väčšinou išlo o ľudí, ktorým to bolo ukradnuté. Tiež sa našlo pár mladých ľudí bez záväzkov, ktorí boli radšej za parkovanie,“ hovorí Erika Livová.

„V petícii sme uviedli kompromis s náhradnými parkovacími miestami, tiež máme autá a problém s parkovaním chápeme. Ale myslíme si, že v našej lokalite to s parkovaním nie je vôbec také zlé. Keď už sa má ukrajovať zo zelene, tak nech sa ukrojí z nevyužitej časti, nie tam, kde sa naše deti hrajú,“ vysvetľuje Erika Livová postoj aj ďalších obyvateľov spomínanej lokality. „Oficiálne stanovisko po petícii som ešte nedostala, ale po emaile písanom primátorovi už prišlo. Takže myslím, že mesto má snahu riešiť tieto veci tak, aby každému vyhovelo,“ prezradila Erika Livová.

Parkovisko nakoniec bude

Aké je teda rozhodnutie, bude sa parkovisko v danej lokalite stavať alebo nie? O vyjadrenie sme požiadali hovorkyňu mesta Petronelu Bernáth. „Na parkovisko v danej lokalite je spracovaná projektová dokumentácia autorizovaným projektantom a v súčasnosti prebieha vybavovanie dokladov potrebných k začatiu realizácie. Parkovisko bude vybudované na parcele reg. C č. 6842/1 vo vlastníctve Mesta Nové Zámky,“ povedala hovorkyňa mesta. Parkovisko prinesie 23 miest pre osobné automobily a jedno miesto pre osobné automobily ťažko zdravotne postihnutých osôb. „Na vybudovanom parkovisku budú platiť tie isté podmienky ako aj na iných parkovacích plochách, čiže parkovacie miesta budú k zakúpeniu,“ pokračuje ďalej Petronela Bernáth.

Koľko bude nové parkovisko stáť? „Finančná nákladovosť ako aj termín realizácie výstavby budú známe až po ukončení verejného obstarania na zhotoviteľa stavby,“ dodala hovorkyňa mesta.

Ako je to s detským ihriskom?

V uvedenej lokalite by malo pribudnúť aj spomínané detské ihrisko. To navrhovali občania už pred niekoľkými rokmi. „S mestom a poslancami Schwarzom a Malperovou komunikujem už zhruba tri roky kvôli tomu, že sme chceli, aby nám tu na dvore postavili detské ihrisko,“ hovorí Erika Livová, jedna z organizátorov petície.

„Začalo to ešte pred voľbami. Vtedy boli viac komunikatívnejší, doniesli nám sem dve nové lavičky, tiež materiál na opravu starých pokazených lavičiek a doplnili piesok v pieskoviskách,“ upresnila Livová.

„Už sme na ihrisko netrpezlivo čakali, keďže nám bolo sľúbené vystavať ho v prvej polovici tohto roka. O tomto plánovanom parkovisku sme nemali žiadne informácie. To znamená, že mesto vôbec alebo veľmi málo komunikuje s obyvateľmi, ktorých sa zmeny v okolí ich bývania najviac dotýkajú. Na tom by sa malo trošku popracovať,“ hovorí zainteresovaná občianka.

„Na parcele reg. C č. 6842/1 sa uvažuje aj s realizáciou detského ihriska v letných mesiacoch 2016, po ukončení obstarávania, ktoré aj určí kto ho bude stavať,“ prezradila v máji 2016 Petronela Bernáth z Mestského úradu Nové Zámky.

Parkovisko a detské ihrisko na sídlisku Juh
4
Galéria
Foto: Erika Livová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM