Peter Sýkora Kultúra

Múzeum otvorené až do večera

V šurianskej synagóge sa úradovalo až do večera. Mestské múzeum Šurany sa zapojilo do akcie- Noc múzeí a galérií už po druhýkrát.

Po minuloročnom, prvom ročníku podujatia – Noc múzeí a galérií, sa organizátori rozhodli, že budú v tejto milej tradícii pokračovať. Synagóga v Šuranoch, v ktorej sídli Mestské múzeum Šurany, bola v sobotu otvorená od 15.00 – 23.00 hod. V uvedenom časovom úseku mali návštevníci neobmedzený prístup do múzea.
Deti, študenti, dospelý a starší obyvatelia Šurian i okolia mali možnosť ponoriť sa do tajomnej histórie mesta. Veľkým lákadlom bola prednáška s prezentáciou – Šuriansky cukrovar – známy a neznámy. RNDr. Miroslav Eliáš v svojej odbornej prednáške zmapoval celú históriu významnej pamiatky. Rozprávanie doložil niekoľkými historickými listinami, faktami alebo zmluvami, ktoré boli dôležité pre rozvoj a chod cukrovaru. Rovnako si zaspomínal aj na majiteľov šurianskeho cukrovaru a ich životné osudy. Z rozprávania pána Eliáša sa prítomní dozvedeli aj to, že Šuranci mali paprikový mlyn, ktorý bol súčasťou cukrovaru. Šuriansky cukrovar – najstarší v strednej Európe, ponúka mnoho zaujímavostí, zvláštností a bol významnou „mocnosťou“ v meste Šurany. Zabezpečoval prácu pre mnohých obyvateľov Šurian, predstavoval určitú prestíž v rámci krajiny, a tým zviditeľňoval mesto Šurany. V súčasnosti bohužiaľ neplní historickú funkciu.
V dvoch, vopred určených, časových úsekoch mali návštevníci možnosť pozrieť si dokumentárny film o živote a osude Milana Rastislava Štefánika. Na jeho osobu nadväzuje aj výstava fotografií, ktorá je umiestená v hlavnej sále šurianskej synagógy.
I keď účasť divákov nebola veľmi bohatá, vždy sa nájdu ľudia, ktorých kultúra a história zaujíma. Medzi zúčastnenými sme však mohli pozorovať aj mladú generáciu obyvateľov mesta. Práve v nej vidia organizátori podujatia nádej a perspektívu v ďalšom aktívnom rozvíjaní a smerovaní mesta Šurany.

Mgr. A. Fialová

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM