Anton Hrachovský Rôzne

Inštitút Ineko si posvietil na zadĺženosť samospráv: Ako hospodári naše mesto?

O svoje financie sa nestará len domácnosť, na finančné zdravie musia dávať pozor aj mestá či obce. Ako hospodári naše mesto?

Ilustračný obrázok k článku Inštitút Ineko si posvietil na zadĺženosť samospráv: Ako hospodári naše mesto?
Foto: Anton Hrachovský

Tak ako každý rok, i tento si Ineko posvietilo na hospodárenie primátorov s mestskými peniazmi. V roku 2015 neprekročilo zákonnú hranicu celkového dlhu na úrovni 60 % bežných príjmov predchádzajúceho roka žiadne spomedzi 50 najväčších miest. Ak by dlh samosprávy prekročil spomínanú hranicu 60 %, nesmela by si zobrať ďalší úver. „Pozitívom je, že žiadne spomedzi najväčších miest v takejto situácii nie je, ale 50 najväčších miest v priemere zvýšilo svoje zadlženie, a to z 25,9 % na 28,4 % svojich bežných príjmov,“ vyplýva z analýzy finančnej stability 50 najväčších miest na Slovensku, ktorú vypracoval inštitút Ineko.

A ako si hodnotení miest viedli Nové Zámky?

Čo všetko sa hodnotí?

Finančné zdravie je hodnotené číslom od nuly (najhoršie) po šesť (najlepšie). Vypočítava sa z piatich vybraných indikátorov finančnej stability – z celkového dlhu, dlhovej služby, záväzkov neuhradených 60 a viac dní po lehote splatnosti, okamžitej likvidity a základnej bilancie. Z týchto indikátorov vzíde celkové hodnotenie.

„Všetky najväčšie mestá na Slovensku dosiahli v roku 2015 kladnú bilanciu bežného účtu a teda nemajú problém s vykrývaním bežných výdavkov zo svojich bežných príjmov,“ uvádza sa v analýze finančnej stability 50 najväčších miest na Slovensku.

Najlepšie hospodáriaci

Podľa zákona by dlh samospráv nemal prekročiť 60 %, v opačnom prípade si už samospráva nesmie zobrať ďalší úver. Pozitívom je, že aktuálne žiadne spomedzi najväčších miest na Slovensku v takejto situácii nie je. Po zreteľnom znižovaní zadlženia v rokoch 2011 až 2014 však došlo k čiastočnému zvratu – 50 najväčších miest v priemere zvýšilo svoje zadlženie, a to z 25,9 % na 28,3 % svojich bežných príjmov.

Dlhy najviac znížili Nové Zámky, Púchov a Dunajská Streda. Dlh Nových Zámkov predstavoval koncom roku 2015 hodnotu 28,49%, pričom rok predtým to bolo 18,40% . V prepočte na jedného obyvateľa to znamená dlh vo výške 145 eur. V celkovom hodnotí finančného zdravia získali Nové Zámky známku +3,56.

Najhorší hospodári

Najzadlženejším mestom na Slovensku je Žilina, aj keď jej dlh medziročne klesol. Ku koncu roka 2015 sa dostal na úroveň 54,7 % ročných bežných príjmov, kým rok predtým dosahoval až 59,7 %. Druhým najzadlženejším mestom bol ku koncu roka 2015 Lučenec (medziročný nárast dlhu z 23,5 % na 49,6 %), na tretej priečke sa umiestnil Trenčín (nárast z 32,5 % na 44,0 %). Obe mestá sú zároveň najväčšími skokanmi v medziročnom raste dlhu. Všetky ostatné veľké mestá mali dlh menší ako 43 % svojich ročných príjmov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM