Anton Hrachovský Kultúra Kultúra

Milovníci zlatého moku si prídu na svoje: Nová pivná cesta neďaleko Nových Zámkov!

Ak patríte k milovníkom piva, potom vás určite zaujíma, ako sa napríklad dobré pivo vyrába alebo čapuje. Na návštevníkov regiónu južného Slovenska čaká ďalšia zaujímavá atrakcia, spojená práve so zlatým mokom.

Ilustračný obrázok k článku Milovníci zlatého moku si prídu na svoje: Nová pivná cesta neďaleko Nových Zámkov!
Zdroj: Pivovar Hurbanovo

Hurbanovský pivovar otvára svoje brány pre verejnosť. Od konca júla v ňom bude dostupná interaktívna prehliadková trasa Hurbanovská pivná cesta, ktorá zaujímavou formou priblíži históriu a súčasnosť výroby piva na našom území. Odborné informácie a rôzne zaujímavosti sprostredkuje návštevníkom počas prehliadky obchodný sládok Karol France, ktorý v tomto roku za svoje celoživotné zásluhy získal ocenenie Osobnosť slovenského pivovarníctva a sladovníctva. Pivovar bude pre verejnosť otvorený dve stredy v mesiaci.

Projekt nielen pre pivných gurmánov

Prehliadková trasa Hurbanovskej pivnej cesty pozostáva z viacerých tematických častí. Príbeh štyroch základných surovín, z ktorých sa pivo vyrába, si návštevníci vypočujú v priestoroch historickej varne s pôvodnými medenými kotlami. Všetko o súčasnej výrobe piva sa návštevníci dozvedia pri prehliadke novej varne, fermentačných tankov, ako aj na plniacich linkách.

„Ide o projekt, ktorý podporí nielen slovenské pivovarníctvo, ale aj turistický ruch v regióne. Vďaka Hurbanovskej pivnej ceste môžeme v pivovare ponúknuť zaujímavý zážitok pre všetkých milovníkov zlatého moku, záujemcov o históriu aj moderné technológie, ako aj pre turistov, ktorí zavítali do blízkosti Hurbanova,“ prezradila Hana Šimková zo spoločnosti Heineken Slovensko.

Hurbanovská pivná cesta sa pre verejnosť otvorí prvým prehliadkovým dňom v stredu 27. júla 2016, a následne bude prístupná vždy dve stredy v kalendárnom mesiaci. V rámci jedného dňa sa uskutočnia dve prehliadky pivovaru – dopoludnia a popoludní, pričom celkové trvanie prehliadky je približne 90 minút. Na návštevu je potrebné sa vopred registrovať prostredníctvom online formulára na internetovej stránke spoločnosti Heineken. V cene základného vstupného 3 eurá pre dospelú osobu je aj ochutnávka piva so sládkom. Deti do 18 rokov sa prehliadky môžu zúčastniť iba v sprievode dospelej osoby.

Prehliadka s odborným výkladom

Počas prehliadky sprostredkuje návštevníkom odborný výklad obchodný sládok Karol France, ktorý práci s pivom zasvätil takmer 40 rokov. V roku 2016 získal od Slovenského združenia výrobcov piva a sladu ocenenie Osobnosť slovenského pivovarníctva a sladovníctva. „Som veľmi rád, že aj vďaka Hurbanovskej pivnej ceste môžem svoje skúsenosti a vedomosti o pive sprostredkovať verejnosti. Otvorenie najväčšieho slovenského pivovaru je dôležitým krokom k šíreniu pozitívneho príbehu slovenského piva, ako aj k ďalšiemu rozvoju pivnej kultúry,“ prezradil Karol France.

Projekt Hurbanovskej pivnej cesty plánuje pivovar na základe spätnej väzby od návštevníkov ďalej zdokonaľovať, a spájať sa aj s ďalšími atrakciami v meste a okolí. „Hurbanovo je malé mestečko na juhu Slovenska, turistom však má čo ponúknuť. V súčasnosti už nadväzujeme spoluprácu s reštauráciou v historických priestoroch pôvodného Steinerovho kaštieľa v centre mesta pri príprave špeciálneho pivného menu podľa programu Sedem chutí piva. Návštevníkom budeme určite odporúčať aj prehliadku Slovenskej ústrednej hvezdárne Hurbanovo či ďalšie zaujímavosti v okolí,“ povedala Hana Šimková.

História hurbanovského pivovaru

História hurbanovského pivovaru sa začala písať v 60-tych rokoch minulého storočia. V roku 1967 bola dokončená výstavba sladovne, v roku 1969 sa dostaval pivovar. Malé desaťtisícové Hurbanovo sa tak vďaka svojej polohe a ideálnej klíme stalo pomyselným centrom slovenského pivovarníctva.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM