Anton Hrachovský Správy

Meteorológovia vystríhajú Nové Zámky: Pozor na búrky s krúpami

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu pred búrkami v niekoľkých slovenských okresoch. Vetru a búrkam budú čeliť aj Nové Zámky.

Ilustračný obrázok k článku Meteorológovia vystríhajú Nové Zámky: Pozor na búrky s krúpami
Zdroj: TASR

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na dnešný deň výstrahu pred búrkami. Nevylúčil dokonca ani padanie krúpov. „V okrese Nové Zámky sa očakáva ojedinele výskyt búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity,“ upozorňujú meteorológovia.

Meteorológovia zo SHMÚ už preto vydali pre náš okres výstrahu prvého stupňa, ktorá trvá dnes od 11:00 hodiny do večera 17:30.

Podľa SHMÚ môžu byť s búrkami spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky. „Úhrny zrážok môžu dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 15 – 20 m/s (50 – 75 km/h),“ informujú meteorológovia, podľa ktorých je intenzita sprievodných javov v danej ročnej dobe a oblasti bežná, môže však spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Zároveň ďalej vystríhajú, že pri spomínaných búrkach je možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov).

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM