Viktória Botošová Krimi

Mestskí policajti pracujú aj na poli prevencie:120 detí počúvalo otrasné zážitky narkomana Matúša

Mestská polícia v Nových Zámkoch organizovala odborný seminár prevencie drogových závislostí. Hlavným hosťom bol narkoman Matúš, porozprával deťom svoj životný príbeh.Do diskusie sa zapojili aj pedagógovia a otázky na Matúša boli naozaj na telo.

Ilustračný obrázok k článku Mestskí policajti pracujú aj na poli prevencie:120 detí počúvalo otrasné zážitky narkomana Matúša
Foto: Viktória Botošová

13. novembra organizovala novozámocká Mestská polícia v spolupráci s MsKS besedu pre učiteľov a žiakov k príležitosti začiatku Európskeho týždňa boja proti drogám. Beseda sa konala v priestoroch Kultúrneho Domu Kovak. Hodnotila sa aj súťaž Čisté deti, do ktorej sa zapojili škôlky, základné, ale aj stredné školy. Besedy sa zúčastnil aj liečiaci sa narkoman Matúš, ktorý porozprával deťom svoj životný príbeh.

O besede informovala koordinátorka prevencie kriminality mládeže mestskej polície v Nových Zámkoch, Klaudia Homolová. Akcia sa konala už po štvrtýkrát, pod záštitou novozámockej Mestskej polície. O jej úspechu svedčilo aj zúčastnených 120 študentov a 25 učiteľov. „Na úvod sme pristúpili k odovzdávaniu cien výtvarnej súťaže Čisté deti,“ hovorí Klaudia Homolová. Práce žiakov a študentov materských, základných a stredných škôl mali znázorňovať postoj k závislosti, dôsledky užívania návykových látok, ale aj nelátkové závislosti a postoj k zmysluplnému tráveniu voľného času.

Porota to mala ťažké

Do súťaže sa zapojili 3 materské, 5 základných a 6 stredných škôl. Porota nemala vôbec ľahkú úlohu, pretože vyberala zo 130 výtvarných prác. „Tento rok bol trošku odlišný, pretože nebolo udelené 1., 2. ani 3. miesto, nakoľko pre nás boli všetky práce víťazné. Diela, ktoré sme sa rozhodli oceniť sú najlepšie spracované a nesú v sebe odkaz, ktorým by sme sa mali riadiť my všetci. Chceme pochváliť všetkých súťažiacich, nakoľko porota mala naozaj nezávideniahodnú situáciu pri výbere najlepších prác,“ dodala koordinátorka prevencie kriminality mládeže mestskej polície.

Narkoman, ktorý sa lieči

Po odovzdávaní cien dostal slovo Matúš, z resocializačného zariadenia Nelegál pri Šuranoch. „Rozprával o tom, ako sa dostal k marihuane ako 13 ročný, ako v 15 rokoch vyskúšal pervitín a ako si dokázal za pár rokov zničiť život. Momentálne abstinuje 7 mesiacov,“ vysvetľuje. Po Matúšovej prednáške nasledovala diskusia, do ktorej sa zapojili pedagógovia aj žiaci. „Otázky na Matúša boli naozaj na telo,“ povedala Homolová.

Foto: ilustračné

MsP - Výstava NZ
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM