Webnoviny - Rôzne

Mesto Nové Zámky s novým ratingom

EUROPEAN RATING AGENCY, a.s. priradila nový verejný rating mestu Nové Zámky. V rámci aktualizácie ratingového hodnotenia agentúra priradila mestu Nové Zámky.

Dlhodobý rating v domácej mene BB+ a Krátkodobý rating S3. Výhľad ratingu je stabilný. Uvedené ratingové hodnotenie platí na obdobie jedného roka od dátumu jeho priradenia, t.j. od 27.6.2011.

Globálna finančná kríza spôsobila v predchádzajúcom roku mestu Nové Zámky finančné ťažkosti, s ktorými sa vyrovnáva čiastočne ešte aj dnes. Zhoršenie finančnej situácie prispelo k rozhodnutiu ratingovej agentúry znížiť rating mesta o jeden stupeň.

Rok 2010 bol pre mesto Nové Zámky zložitý v oblasti hospodárenia. Mesto sa muselo popasovať s nepriaznivou makroekonomickou situáciou, ktorá im spôsobila veľký výpadok príjmov z dane z príjmov fyzických osôb. Globálna finančná kríza mala negatívny dosah na mnohé mestá a obce v SR.

Mesto však zhoršenie výsledkov neskrýva a prijíma opatrenia na zmenu tejto situácie, čo agentúra hodnotí pozitívne. Otvorene o tom informovalo svojich veriteľov a hľadalo spoločné prechodné riešenia na zlepšenie cash-flow. Podľa názoru agentúry „skryté“ riziko pre partnerov mesta nevznikne. Cieľom ratingovej agentúry je sprostredkovať dostatok transparentných informácií o meste, ohodnotiť jeho riziká a tým podporiť rozvoj v oblasti municipálneho financovania. Agentúra počas platnosti ratingu mesto priebežne monitoruje.

Medzi hlavné ciele mesta v krátkodobom období patria konsolidácia svojich financií, stabilizácia hospodárenia a vytvorenie podmienok, aby mohlo hospodáriť s rozvojovým rozpočtom. Návrh rozpočtu mesta na rok 2011 bol rozpočtovaný ako vyrovnaný. V roku 2011 mesto očakáva nárasty v rámci bežných príjmov, najmä príjmov z dane z príjmov fyzických osôb o cca 1 mil. EUR, v oblasti kapitálových príjmov zo schválených grantov o takmer 6 mil. EUR. Tieto vyššie príjmy sa zároveň premietnu aj vo vyšších výdavkoch.

Uvedené ratingové hodnotenie je vyjadrením nezávislého názoru EUROPEAN RATING AGENCY, a.s. na schopnosť a vôľu hodnoteného subjektu splácať svoje záväzky včas a v plnej výške. Rating nepredstavuje investičné odporúčanie, ani odporúčanie na nákup, predaj alebo držbu konkrétneho cenného papiera. Rating je doplnkovým nástrojom komplexnej investičnej a finančnej analýzy, ktorá by mala predchádzať každému rozhodnutiu o transakcii s hodnoteným subjektom.

Viac informácií o uvedenom ratingovom hodnotení a jeho zdôvodnení, o ratingoch všeobecne, vysvetlenie metodológie a použitých ratingových škál je dostupných na web stránke EUROPEAN RATING AGENCY, a.s.: www.euroratings.co.uk.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM