Anton Hrachovský Kultúra

Máte radi severskú kinematografiu? V Zámkoch vás čaká výnimočný festival

Tretí ročník filmového festivalu SCANDI - prehliadky súčasnej severskej kinematografie sa uskutoční i v Nových Zámkoch. Jeho dejiskom bude kino Mier.

Ilustračný obrázok k článku Máte radi severskú kinematografiu? V Zámkoch vás čaká výnimočný festival
Foto: Viktória Botošová

Severská kinematografia na Slovensku

Podujatie Scandi ponúka predovšetkým nové filmy z Dánska, Švédska, Nórska a Fínska. Filmový festival sa okrem Nových Zámkov uskutoční aj v ďalších slovenských mestách. Do prehliadky sa zapojilo 16 kín v 13 mestách – Bratislave, Seredi, Trnave, Nitre, Modre, Martine, Poprade, Liptovskom Mikuláši, Trenčíne, Spišskej Novej Vsi, Prešove a Košiciach. V našom meste sa odohrá v dňoch 25. – 29. januára.

Na čo sa môžeme tešiť v Nových Zámkoch?

Lákadlom bude thriller inšpirovaný skutočnými udalosťami Pyroman v réžii majstra tohto žánru Erika Skjoldbjærga.

Ďalším dielom je film Idealista, ktorý opisuje ako v roku 1968 došlo neďaleko dánskej základne v Grónsku k zrúteniu amerického bombardéru, ktorý na palube niesol štyri jadrové bomby. V dôsledku toho došlo ku kontaminácii okolia. Následná operácia mala zabrániť následnému rozšíreniu jadrového odpadu.

Novinkou 3. ročníka je sekcia Scandi komédie, do ktorej spadá i film Takmer dokonalý, ktorý je ´ľahkou´ komédiou, na aké sme zvyknutí skôr z dielne francúzskych či talianskych režisérov.

Ďalšou sekciou festivalu, ktorá bude mať zastúpenie aj v Nových Zámkoch je Best of Scandi. Je to výber tých najpozoruhodnejších severských filmov posledných rokov, ktoré svoju kvalitu preukázali na významných festivaloch. Patrí sem aj čierna komédia Hansa Pettera Molanda Boj snežného pluhu s mafiou so Stellanom Skarsgårdom v hlavnej úlohe.

Deň Čas Film Dabing/Titulky Vstupné
25. januára 19:30 Takmer dokonalý české titulky 3,50 €
26. januára 19:30 Pyroman české titulky 3,50 €
1. februára 19:30 Boj snežného pluhu s mafiou české titulky 3,50 €
2. februára 19:30 Idealista české a anglické titulky 3,50 €

3,50 €

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM