Samospráva

Málo parkovacích miest, čierna skládka, odpad na Zúgove: Aj to sú odkazy pre nášho primátora

Už aj v Nových Zámkoch je dostupná pre občanov moderná komunikácia so samosprávou. Nový portál Odkazprestarostu.sk umožňuje obyvateľom nahlásiť problémy, ktoré ich v meste trápia, jednoducho a rýchlo. Od 15. mája ho môžu využívať už aj obyvatelia Nových Zámkov.

Ilustračný obrázok k článku Málo parkovacích miest, čierna skládka, odpad na Zúgove: Aj to sú odkazy pre nášho primátora
Zdroj: Dnes24.sk

Prepadajúci sa nový chodník na Jeruzalemskej ulici, vrak alebo čierna skládka na Andovskej ulici, štrk po opravách na Jazdeckej, vytrhnutá dopravná značka na Gúgskej, málo parkovacích miest na sídlisku Juh – S. H. Vajanského, odpad v časti Zúgov, vrak pred škôlkou na Ďorockej ulici, topole znepríjemňujúce život, prepadnutá mreža kanála na Hradnej – to všetko sú odkazy, ktoré trápia obyvateľov nášho mesta – pre novozámockú samosprávu, ktoré sa doteraz objavili na portály Odkazprestaros­tu.sk.

Portál Odkazprestaros­tu.sk bol po prvýkrát spustený v Bratislave vo februári 2010, odkedy sa postupne stal dobre fungujúcou súčasťou komunikácie samosprávy s obyvateľmi v ďalších mestách a obciach, zlepšil ich činnosť a do dnešného dňa prispel k vyriešeniu viac než 3200 problémov, ktoré trápili ich obyvateľov.

Odkazy môžete posielať veľmi jednoducho

Obyvatelia môžu podnety posielať buď priamo cez webovú stránku www.odkazprestarostu.sk alebo prostredníctvom mobilných aplikácií, ktoré sú v súčasnosti dostupné pre všetky operačné systémy – iOS, Android aj Windows. „S mobilnou aplikáciou nosíte samosprávu vo vrecku. Stačí nafotiť čo vás trápi na ulici a hneď to odoslať. Samospráva tak získava rýchlu informáciu o akútnych problémoch, ktoré treba riešiť,“ hovorí Ctibor Košťál z Inštitútu SGI, ktorý portál Odkazprestarostu.sk prevádzkuje. Dnes je portál k dispozícii pre viac ako 1,1 milióna obyvateľov a samosprávy ho môžu využívať zadarmo.

Cesty, chodníky, neporiadok – toto najviac trápi ľudí

Užívatelia najčastejšie nahlasujú problémy týkajúce sa kvality ciest a chodníkov, dopravného značenia, a neporiadku či znečistenia životného prostredia. Okrem riešenia aktuálnych problémov, portál zvyšuje transparentnosť, keď každý môže sledovať komunikáciu medzi samosprávou a občanmi, ale aj medzi samosprávami a ďalšími subjektmi, ktorí do riešenia problémov vstupujú. Rovnako pomáha občanom zorientovať sa v kompetenciách samosprávy.

„Obyvatelia nie vždy vedia, kto je kompetentný ich problém riešiť, kedy ešte môže zasiahnuť samospráva, a kedy už túto možnosť nemá. Zverejnením komunikácie medzi úradníkom a obyvateľom sa o konkrétnom probléme a jeho možných riešeniach dozvedia ďalšie stovky obyvateľov. Prehľadne a bez námahy tak môžu nájsť odpovede na svoje otázky. Zároveň tiež vytvárajú na samosprávu väčší tlak, aby sa problémami zaoberala,“ hodnotí Ctibor Košťál.

Okazprestarostu.sk nielen v slovenských mestách

Portál bol spustený pred štyrmi rokmi najprv pre Bratislavu. Neskôr sa zapojili aj Košice. V priebehu apríla a začiatku mája sa portál rozšíril do Moldavy nad Bodvou, Modry, Nových Zámkov, Považskej Bystrice, Rajeckých Teplíc, a mnohých ďalších slovenských miest. Partnerské portály fungujú aj v Českej republike a Maďarsku, kde sa v júni pripravuje spustenie mobilnej aplikácie. O projekt prejavujú podľa SGI záujem aj ďalšie krajiny ako Bielorusko či Albánsko.

Odkazprestaros­tu.sk je realizovaný Inštitútom pre dobre spravovanú spoločnosť, občianskym združením, ktoré sa venuje politikám pracovného trhu, sociálnej inklúzie, vzdelávania, informatizácie, participácie a protikorupčnej politike.

Foto: Zdroj: Odkazprestarostu.sk

Sara

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM