Anton Hrachovský Kultúra

Máj na Nábreží už stojí: Novozámocké deti ho privítali tancom a spevom, FOTO

Presne na pravé poludnie sa konalo pred budovou Matice slovenskej v Nových Zámkoch stavanie mája. Tradíciu podporili svojimi vystúpeniami i tí najmenší.

Ilustračný obrázok k článku Máj na Nábreží už stojí: Novozámocké deti ho privítali tancom a spevom, FOTO
22
Galéria
Foto: Anton Hrachovský

Účasť na slávnosti stavania mája, ktorá sa konala v piatok 28. apríla 2017 presne napoludnie v Centre kultúry na Nábreží, bola aj napriek upršanému počasiu hojná. Tancom sa predviedli deti z folklórneho súboru Matičiarik spolu s deťmi viacerých materských a základných škôl. Okrem vlastnej tvorby a ľudových piesní odznela z úst detí aj pieseň na oslavu Zeme.

„Napriek tomu, že tradície pomaly miznú, stále sa v rôznych kútoch Slovenska nájdu mladí muži, folklórne súbory či dokonca celé obce, ktoré tento zvyk udržiavajú pri živote. Rovnako je to aj v našom meste,“ povedal na úvod slávnosti Lukáš Štefánik, prvý viceprimátor mesta. Zároveň dodal, že ozdobený stromček – máj symbolizuje zdravie pre všetky dievčatá a ženy v obci a oslavuje zdravie a vitalitu nositeliek života. Pozrite si v priloženej fotogalérii ako na slávnosti vyzeralo.

So stavaním májov sa spájajú rôzne zábavy, majálesy, ktoré sa uskutočňujú po stavaní mája. Tak to bude aj v Nových Zámkoch, keďže tradičný Majáles sa uskutoční už túto nedeľu 30. apríla 2017 na Hlavnom námestí.

Stavanie mája v Nových Zámkoch 2017
22
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM