Andrea Ballayová Rôzne

Maďarské politické strany

kvôli sčítaniu sa plazia po južnom Slovensku

Maďarské politické strany pôsobiace na Slovensku pred májovým sčítaním ľudu „neuveriteľným spôsobom“ zdynamizovali pracovné tempo, „plazia sa po južnom Slovensku a avizujú kampane“, aby si udržali občanov Slovenska maďarskej národnosti. Uviedol to dnes predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Ján Slota.
„V Nových Zámkoch v sobotu dokonca zorganizovali konferenciu na tému sčítania ľudu a asimilácie pod taktovkou politickej strany Híd, ale dokonca aj pod záštitou podpredsedu vlády pre menšiny Rudolfa Chmela,“ konštatuje Slota, ktorý účasť podpredsedu vlády za Most-Híd na akcii odsudzuje.
„Vláda Slovenskej republiky sa cez Rudolfa Chmela a stranu Híd jednoznačne stáva predĺženou rukou Budapešti, ktorá v strese z májového sčítania ľudu a možného rizika zníženia počtu občanov Slovenskej republiky maďarskej národnosti dala príkaz našej vláde prijať rozhodnutie zníženia kvóra na používanie jazykov menšín radšej už v týchto dňoch, aby neskôr neriskovala neúspech. Slovenská vláda príkaz pokorne splnila,“ vyhlásil Slota na margo pripravovanej novely zákona o používaní jazykov národnostných menšín.
Zástupca strany Most-Híd podľa neho na sobotňajšej konferencii v Nových Zámkoch povedal, že počet príslušníkov maďarskej národnosti vykazuje dlhšiu dobu klesajúcu tendenciu, „a tak chytá nielen Híd, ale aj Budapešť neskutočná panika, že by sa im nemuselo dariť na Slovensku uplatňovať svoje záujmy“.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM