Viera Sýkorová Iné športy

Leto praje bikerom

Bicykel najekologickejší dopravný prostriedok ktorý navyše pomáha aj vášmu zdraviu. Pre niektorých je toto „približovadlo“ neoceniteľný pomocník v hustej premávke našich miest a ďalší ho vytiahnu keď majú chuť a čas vyraziť do prírody, za relaxom.

Všetci by však mali mať na pamäti (pre vlastnú bezpečnosť a pohodlie) niekoľko dôležitých zásad. Ak ste však vyznávačom cykloturistiky do vaku asi nezvyknete baliť atlas sveta a ani pol chladničky. Čo však potrebujete je čas na prípravu kým šliapnete do pedálov. Zodpovedzte si pár otázok:

Stav vášho bicykla: Reťaz Točí sa bez škrípania či zadrhávania? Nie nadarmo sa hovorí „kto maže ten ide“, takže nešetrite mazaním. Brzdy Majú dostatočnú rezervu keď ich stlačíte? Pneumatiky Bez dezénu to radšej neskúšajte ani v meste. Ak si neviete poradiť, prenechajte servis na odborníkov.

Zvážte svoj zdravotný stav a kondíciu!

Aj keď bežne vybehnete na piate poschodie bez väčších problémov a kilometer do práce zvládate za 10 minút, neočakávajte, že takto jednoducho a rýchlo to pôjde aj v teréne. Stanovte si tempo a rozložte svoje sily na celú trasu. Nemá význam prvú hodinu mestom prešprintovať ako Armstrong na Tour de France a o dve-tri hodiny niekde v poli skolabovať od vyčerpania.

  • Ak si svojím zdravotným stavom nie ste stopercentne istý informujte niekoho o svojej približnej trase, nevypínajte si mobilný telefón a zabudnite aj na tichý režim – nie je nič horšie ako strach o príbuzného ktorý je ktovie kde a neberie telefón.

Zásobte sa dostatočným množstvom jedla a pitia

  • Viete že keď bicyklujete, spálite 500 až 1 000 kalórií za hodinu? Celozrnné tyčinky, čokoláda alebo pečivo s Nutelou či lekvárom sú v teréne perfektným palivom.
  • Nezdráhajte sa vziať si aspoň 500 ml vody na hodinu, aby ste zabránili dehydratácii.

Užitočná technológia Ak ste športový turista investujte do GPS navigácie. Tá cez telefón funguje len dovtedy, kým sa mobil nevybije a mapy vytlačené z internetu či atlasy sú dobré „len“ vtedy ak ich viete čítať. ** Minimalizujte nebezpečenstvo**

  • Plánujte si cestu, vyberte si ľahko identifikovateľný a dobre prístupný štart a cieľ.
  • Plánujete vybočiť z plánovanej trasy? Urobte tak, ak budete schopný nájsť inú, náhradnú alternatívu.
  • Cestu si plánujte tak aby ste postupovali od komplikovanejších úsekov k jednoduchším a aby ste mali dostatok síl prísť do plánovaného cieľa.
  • Ste zvyknutý na asfaltky či široké lesné cesty? Presvedčte sa, či na vami plánovanej trase nie sú úzke zarastené chodníčky – budú pre vás pravdepodobne šokovou terapiou.

Poznajte svoje limity a nepodceňujte únavu

  • Súčasťou horskej cyklistiky je aj posúvanie hraníc a limitov. Nehody sa stávajú a preto svoju trasu riešte tak, aby ste mali nemocnicu, prípadne stanicu prvej pomoci nemali ďaleko.

Sledujte nie len seba ale aj ostatných v skupinke. Spozornite,

  • ak niekto začne spomaľovať
  • jazdiť nekontrolovane
  • je mu zima
  • je neprimerane protivný

je zrejme unavený, alebo potrebuje doplniť energiu/tekutiny. Ak je to ten prvý prípad postarajte sa aby sa čím skôr dostal domov. Plánovanie vopred Po ktorej ceste sa vybrať? Používate bežne dostupné mapy?

  • cesty so spevnenými povrchmi sú značené ako plné čiary.
  • dlhou hrubšou čiarkovanou čiarou sú značené cesty s nespevneným povrchom.
  • tenká čiarkovaná čiara označuje turistické chodníky a single tracky.
  • niektoré mapy určené cyklistom už majú vyznačené existujúce cyklotrasy.
  • čím bližšie k sebe sú jednotlivé vrstevnice, tým je kopec strmší. Skontrolujte si výškové kóty vrstevníc a zistíte, či ide o stúpanie, alebo klesanie, aj to, o aký výškový rozdiel ide.
  • používajte legendu na mape a zdravý sedliacky rozum na približné zistenie povahy terénu.

Platí pravidlo že čím vzdialenejšia je cesta od obydlí tým je menej udržiavaná.

Naučte sa prispôsobiť Na záver – buďte flexibilný. Ak sa cesta zmení na nepoznanie majte v zásobe nejaké pohotovostné skratky. Ak sa trasa nevyvíja podľa vašich predstáv neváhajte ju zmeniť. Nevyhnutné znalosti pre jazdu v lese Musíte vedieť, kam až môžete posúvať svoje hranice – fyzické, psychické, ale aj to ako ovládate terén. Je veľmi užitočné pri čítaní mapy vedieť kde je sever (pomôcky typu: slnko sa počas dňa pohybuje z východu na západ a lišajníky rastú na južnej strane stromov, sa vám určite zídu). Mali by ste ovládať základy prvej pomoci. Ak sa stratíte alebo potrebujete privolať pomoc, medzinárodný signál SOS je: 3 krátke signály (svetelné / zvukové / dymové), 3 dlhé a opäť 3 krátke.

Odporúčame „Základná“ výbava ktorú by mal nosiť každý pri výlete za mesto. Na každom bicykli sa môže niečo pokaziť, tak nezabudnite na „lekárničku“ na bicykel a na náradie. Čo je treba zbaliť záleží na tom, z čoho je váš bicykel poskladaný. Teda náradie na opravu defektu (vrátane funkčnej pumpy!), výmenu duše, docentrovanie kolesa, výmenu brzdového a radiaceho lanka a nitovač reťaze. To by vám malo umožniť riešiť najzásadnejšie problémy a pokračovať v bezpečnej jazde. Zopár „imbusákov“ na dotiahnutie uvoľnených skrutiek nie je na škodu, rovnako ako kúsok handry na utretie špinavých rúk a dezinfekčného gelu.

Noste so sebou balíček prvej pomoci a extra veci na oblečenie v prípade zhoršenia počasia. Ak sa nachádzate mimo dosahu mobilného signálu, môže sa hodiť píšťalka, ktorú bude počuť lepšie ako váš krik.

Na čo si dať ešte pozor Viete kam cyklisti majú alebo nemajú povolený vstup? Od mája 2005 platí na Slovensku nový lesný zákon, ktorý presadil zákaz bicyklovania v lese mimo oficiálnych lesných ciest a vyznačených cyklotrás. … A rada na záver … Zavolajte svojich priateľov! Pre niektorých je práve samota to, čo láka vyraziť do terénu, ale pre väčšinu z nás sú to naši priatelia, ktorí nám spríjemňujú chvíle strávené v teréne. To je to, čo urobí dobrý deň nezabudnuteľným.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM