Anton Hrachovský Rôzne

Kožné ochorenie trápi stovky tisíc Slovákov: Nemocnica poskytne vyšetrenie zadarmo

Už dvanásty rok si celý svet 29. októbra pripomenie Svetový deň psoriázy. Ide o chorobu, ktorú charakterizuje svrbenie a bolesť kože a tiež šupiny na koži. Novozámocká nemocnica pre tejto príležitosti pripravuje Deň otvorených dverí.

Ilustračný obrázok k článku Kožné ochorenie trápi stovky tisíc Slovákov: Nemocnica poskytne vyšetrenie zadarmo
Foto: Viktória Botošová

Podľa lekárskych údajov trpí na Slovensku psoriázou asi 200 tisíc ľudí. Nejedná sa síce o smrteľné ochorenie, no život pacientov trpiacich psoriázou je viac komplikovaný, či už v práci alebo v súkromnom živote. Na celom svete trápi táto choroba približne tri percentá ľudí.

Príčina ochorenia nie je známa

Presná príčina tohto ochorenia nie je zatiaľ známa, psoriáza sa preto nedá vyliečiť. Liečia sa len jej prejavy. Vedci zastávajú názor, že ide o geneticky dané, dedične podmienené ochorenie. „Kožné bunky človeka sa za normálnych okolností obnovujú každých 28 až 30 dní. Pri psoriáze sa však v tele nachádza zvýšená hladina špeciálnej bielkoviny – TNF-alfa, ktorá zohráva veľkú úlohu pri aktivácii zápalových buniek. Keďže je tejto bielkoviny veľa, v koži vzniká zápal a tkanivá reagujú nadmerným obmieňaním povrchových buniek kože. Pri psoriáze sa bunky kože obnovujú až sedemkrát rýchlejšie ako u zdravého človeka“, vysvetlil Juraj Péč, prednosta Dermatovenero­logickej kliniky Univerzitnej nemocnice v Martine. Tiež upozornil, že toto ochorenie okrem kože postihuje aj kĺby, srdcovocievny systém a iné vnútorné orgány. Ochorenie sa vyskytuje predovšetkým u ľudí do 40 rokov, no trpia ním aj mladí ľudia v puberte a malé deti.

Deň otvorených dverí v nemocnici v Nových Zámkoch

Pri príležitosti Svetového dňa psoriázy, odborníci aj tento rok pripravujú na stredu 26. októbra pre pacientov trpiacich týmto ochorením Deň otvorených dverí. Na Slovensku sa bude konať v deviatich centrách na biologickú liečbu psoriázy, medzi nimi nechýba ani Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky. Na návštevu centra nie je potrebný výmenný lístok od všeobecného lekára, pacienti sa však musia objednať na webe www.derma.sk.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM