Anton Hrachovský Samospráva

Kontajneriská v Zámkoch prejdú úpravou: Medzi poslancami vyhral tento návrh

Novozámocká radnica plánuje vynoviť kontajneriská v meste. Poslanci sa rozhodovali medzi viacerými návrhmi.

Ilustračný obrázok k článku Kontajneriská v Zámkoch prejdú úpravou: Medzi poslancami vyhral tento návrh
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

V Nových Zámkoch plánujú predstavitelia mesta zaviesť projekt modernejších kontajnerísk na komunálny zber. Rozhodli o tom poslanci na poslednom mestskom zastupiteľstve. Ich výhodou by mala byť okrem iného estetickosť i fakt, že z nich nebude možné spätne vyberať odpad.

Boj s odpadom

„Odpad sa často povaľuje v hromadách v okolí kontajnerov, veká na nádobách sú mnohokrát otvorené alebo poškodené, v dôsledku čoho sa v okolí nádob šíri zápach a degraduje sa kvalita zbieranej komodity. Tomuto aspektu do značnej miery napomáhajú vandali a bezdomovci, ktorí sa prehrabávajú v nádobách. Ďalším problémom sú znečistené kontajneroviská objemným a stavebným odpadom, čím si obyvatelia sami vytvárajú čierne skládky,“ zdôvodnil potrebu reorganizácie odbor komunálnych služieb.

Poslanci rozhodovali medzi dvoma variantmi, ktoré pre zastupiteľstvo pripravil odbor komunálnych služieb. Prvá možnosť predstavuje inštalovanie polopodzemných kontajnerov. Ide o moderný štandard, ktorý je bežný v západnej či severnej Európe, ale presadzuje sa už aj v slovenských mestách. Druhá možnosť rieši formu krytia a uzamykania kontajnerov.

Na výber z dvoch možností

Prvou možnosťou boli polopodzemné kontajnery, ktoré majú viditeľný vhadzovací otvor na povrchu so zbernou nádobou, ktorá je zapustená do zeme. Pevná plastová šachta tvorí telo kontajnera, v ktorej sa nachádza zberové vrece s hlavnou nosnou konštrukciou a vekom, ktoré obsahuje vhadzovací otvor. Problémom tejto možnosti sú podľa poslancov inžinierske siete v zemi alebo ich väčšia vzdialenosť od domu.

Alternatívou, ku ktorej sa priklonila väčšina poslancov, sú betónové kryty na jestvujúce kontajnery. Ide o návrh, ktorý by riešil udržanie čistoty a poriadku v okolí kontajnerov by boli betónové kryty na jestvujúce kontajnery. Takáto forma krytia kontajnerov by eliminovala osoby, ktoré vyberajú kontajnery a tým aj neporiadok, ktorý dokážu spôsobiť takýmto správaním. Základnou myšlienkou je zamedzenie vstupu do priestoru kontajnera neprispôsobivým občanom, ktorí prichádzajú ku kontajneroviskám za iným účelom, ako je vynášanie odpadu.

Poslanci ho odsúhlasili s dodatkom, že realizovať sa bude na etapy. Betónové kryty sa na skúšku umiestnia na najproblematic­kejšom sídlisku. Ktoré to bude, nie je zatiaľ jasné.

Poslanec Štefan Prešinský navrhol i tretí variant – kontajnery úplne zapustené pod zem. Ten sa však nestretol s pochopením väčšiny. Vyhral teda druhý návrh, betónové kryty na jestvujúce kontajnery, ktorý odporučili schváliť Mestská rada aj komisia pri MsZ dopravy, regionálneho rozvoja, cestovného ruchu a politiky zamestnanosti v Nových Zámkoch. Komisia pri MsZ územného plánu, investičnej výstavby a životného prostredia v Nových Zámkoch naopak odporučila realizáciu variantu polopodzemných kontajnerov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM