Anton Hrachovský Samospráva

Koncept revitalizácie námestia dostal podobu: Svoje návrhy môžu predostrieť i občania

Novozámocké Hlavné námestie by vďaka projektu revitalizácie malo dostať novú tvár. O odobrení navrhovaného konceptu nakoniec rozhodne radnica mesta.

Ilustračný obrázok k článku Koncept revitalizácie námestia dostal podobu: Svoje návrhy môžu predostrieť i občania
Foto: Anton Hrachovský

Revitalizácia novozámockého Hlavného námestia je aktuálnou témou už niekoľko týždňov. Mesto zverejnilo prezentáciu konceptu pre tento projekt na svojej webovej stránke.

Koncepciu celého projektu predostrel vedeniu mesta architekt Michal Šarafín. Zmena námestia musí byť ekonomická – od toho sa má celý projekt odvíjať. Mesto si dalo za cieľ úspornosť, postupnosť, efektívnosť. „Zmena bude podriadená prítomnosti, nie budúcnosti. Námestie nevstúpi do podzemia, doprava a parkovanie áut sa nezmení,“ uvádza sa v prezentovanom koncepte. Občania mesta môžu prezentovaný koncept pripomienkovať.

Z hľadiska občianskej i odbornej roviny prišlo podľa konceptu k zhode v tom, že priestor námestia by sa mal skrášliť bez veľkých investícií, ozdraviť pomocou zelene a docieliť tak lepšiu klímu, zvýznamniť galériou a panoptikom a tiež oživiť mozaikou exhibícií.

Vytvorenie viacerých zón a vynovenie korza

Úpravami by podľa prezentovaného konceptu malo prejsť viacero zón, okrem iných by malo byť vynovené aj korzo, ktoré by malo slúžiť ako spojovateľ mozaiky sektorov. Tá by mala slúžiť na spestrenie námestia a zároveň vytvorí celok, ktorý bude na občanov emotívne vplývať. Koncept architekta Šarafína predpokladá viacero druhov sektorov:

  • sektory ako umelecké diela záhradnej architektúry,
  • sektory ako technické diela kultúrnej architektúry,
  • sektory ako univerzálne plochy mobilnej architektúry

„Korzo spojí námestie s vedľajšími uličkami, korzo bude spojovacou niťou centra mesta. Predpokladanou trasou korza na námestí bude dnešná trasa hromadnej dopravy, symbolická cesta Novozámockého hradu,“ opisuje novú podobu novozámockého korza predostrený koncept.

„Cieľom Mesta Nové Zámky je nájsť námestiu nové postavenie, obnoviť ducha tohto ústredného priestranstva. Hlavnou predstavou je námestie zazeleniť, doplniť vodnými prvkami a vytvoriť klimatickú pohodu aj v časoch letných horúčav. Obyvatelia by získali priestor na posedenie, mesto zasa možnosti na oživenie námestia kultúrnymi a spoločenskými podujatiami,“ píše sa na webe mesta Nové Zámky.

Pribudne Panoptikum?

Novinkou na Hlavnom námestí by malo byť aj Panoptikum, ktoré Šarafín opisuje ako strechu kultúrnoprogra­mových a audiovizuálno – poznávacích produkcií, pódium interpretácií a stenu premietaní. Malo by ísť o premietanie (pomocou moderných prenosových technológií) na stenu v zaclonenom priestore, čo by vytvorilo veľkoplošné živé obrazy histórie mesta.

Okrem navrhovaného Panoptika by mali pribudnúť aj kvety. Tie by mali okrem skrášľovacej funkcie aj odčerpávať zrážkovú vodu.

Voda má hrať dôležitú rolu

Dôležitým aspektom v prezentácii je voda, ktorá by mala byť podľa Šarafína médiom života. „Stratégiou je nové vodné hospodárstvo námestia, živá a pokojná voda na námestí. Zelené námestie potrebuje závlahy, pitné fontány. Námestie večer ožije bohatým osvetlením príslušných sektorov,“ uvádza sa v koncepte.

Pomimo oficiálnych plôch by malo vzniknúť viacero bočných plôch, na ktorých by mali byť umiestnené záhrady, pričom každá z nich by bola pomenovaná. Ako príklad sa v koncepte uvádza:

  • Vodná záhrada – pohľad na plávajúce ruže, meditácia, pohyb ponad jazierko, prechádzka
  • Voľná lúčka – posedenie pod stromom, spolu lehátko súkromia, individuálne
  • Živá plocha – prekvapenia s vodotryskom, zábava – vstup do umelého potoka, deti

Môže vás zaujímať:

Letná odstávka v Nových Zámkoch: V meste niekoľko dní nepotečie teplá voda

Vylepovanie plagátov v meste dostane nové pravidlá: Postará sa oň externá firma

Novozámocké chodníky prejdú rekonštrukciou: Použije sa aj starý asfalt

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM