Anton Hrachovský Samospráva

Koľko si zaplatíme za parkovanie v meste? Radnica schválila nové nariadenie

Parkovanie je už roky jednou z najpálčivejších tém v Nových Zámkoch. Mestskí poslanci rozhodli na poslednom zastupiteľstve o dani a sadbách za užívanie verejného priestranstva na parkovanie.

Ilustračný obrázok k článku Koľko si zaplatíme za parkovanie v meste? Radnica schválila nové nariadenie
Zdroj: Dnes24.sk

Radnica vďaka tomu očakáva efektívnejšie využitie vyhradených parkovacích miest a parkovacích plôch pre širokú motoristickú verejnosť. Ulice a časti mesta mesta sú rozčlenené do jednej extrazóny a ďalších troch zón, pričom sadzba dane za užívanie takéhoto priestranstva sa určuje za každý, aj začatý m2 a za každý, aj začatý deň. Daň vyrúbi správca dane, nižšie popísané podmienky vstúpia do platnosti 1. októbra 2016. O rok neskôr, od 1. októbra 2017, vstúpi do platnosti bod, ktorý hovorí o tom, že vyhradené parkovacie miesta sa na danej ulici vyznačia maximálne na 50 % z celkovej plochy určenej na parkovanie. Výnimku budú tvoriť vyhradené parkovacie miesta pre taxislužby.

Ak parkujete aspoň 365 dní

  • extrazóna a ulice: Bratov Baldigarovcov, P.Várdayho, Pod Kalváriou a Žerotínova bašta po Kasárenskú ulicu – 0,12 euro/m2/deň
  • I., II. a III. zóna bez ulíc: Bratov Baldigarovcov, P.Várdayho, Pod Kalváriou a Žerotínova bašta po Kasárenskú ulicu – 0,06 euro/m2/deň

Ak parkujete menej ako 365 dní

  • extrazóna a ulice: Bratov Baldigarovcov, P.Várdayho, Pod Kalváriou a Žerotínova bašta po Kasárenskú ulicu – 0,24 euro/m2/deň
  • I., II. a III. zóna bez ulíc: Bratov Baldigarovcov, P.Várdayho, Pod Kalváriou a Žerotínova bašta po Kasárenskú ulicu – 0,12 euro/m2/deň.

Tieto podmienky platia i v prípade súvislého státia. Za to sa považuje státie vozidla na tom istom mieste po nepretržitú dobu najmenej 30 dní, pričom preukázateľne a zjavne nejde o bežné parkovanie v zmysle pravidiel cestnej premávky. Záujemcovia o takéto parkovanie musia svoj zámer vopred ohlásiť a predložiť písomnú žiadosť u správcu dane. Okrem toho je treba k žiadosti doložiť fotokópiu osvedčenia o evidencii motorového vozidla. Od uvedenej dane sú oslobodené osoby zdravotne postihnuté – nemobilné, s trvalým pobytom na území Nových Zámkov.

Pre občanov s trvalým pobytom v extrazóne mesta sa určia sadzby dane platné pre I.,II. a III. zónu a to bez časového obmedzenia vyhradeného parkovacieho miesta.

1 domácnosť resp. firma – 1 parkovacie miesto

Domácnosť (resp. adresa trvalého pobytu) aj firmy (sídlo resp. prevádzka) budú mať na danej ulici nárok výhradne na jedno parkovacie miesto. Aj v prípade súbehu týchto podmienok bude prináležať žiadateľovi iba jedno vyhradené parkovacie miesto. Výnimkou budú vyhradené parkovacie miesta ulíc nachádzajúce sa v extrazóne mesta a vyhradené parkovacie miesta pre taxislužby.

Čo je verejné priestranstvo?

Za verejné priestranstvo sa v tomto prípade považujú všetky verejnosti prístupné pozemky vo vlastníctve alebo v správe mesta s výnimkou pozemkov, ktoré mesto prenajalo. Sú to najmä cesty, miestne komunikácie, parkoviská a podobne. Na týchto miestach nebude možné súvisle stáť bez poplatku. Pod súvislým státím sa rozumie státie vozidla na tom istom mieste po nepretržitú dobu najmenej 30 dní, pričom preukázateľne a zjavne nejde o bežné parkovanie v zmysle pravidiel cestnej premávky.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM