Viktória Botošová Kultúra

Koľko kotlíkov, toľko chutí: Minuli sa skoro tri tony mäsa! FOTO z ktorých sa vám zbehnú slinky

Varili Maďari, Poliaci, Česi, Nemci, Slováci, dokonca aj Taliani. Pestrá kuchyňa ako sa na poriadny medzinárodný gastrofestival patrí. Baraní perkelt z Karcagu či halászlé od Balatonu. Bolo čo degustovať. Veď tento rok odborná porota chutnala až 255 súťažných jedál.

Ilustračný obrázok k článku Koľko kotlíkov, toľko chutí: Minuli sa skoro tri tony mäsa! FOTO z ktorých sa vám zbehnú slinky
Zdroj: Dnes24.sk

Od tohtoročného gastrofestivalu uplynul už nejaký ten čas. Čas strávený na gastrofestivale, do života prežitého nezapočítavame, vtipne parafrázoval výrok Jana Wericha a prispôsobil ho na atmosféru festivalu herec a čestný člen poroty Tuli Vojtek. Ten, kto zažil prvý augustový víkend megapiknik v Komoči, vie, že Tuli hovorí pravdu. Jedinečnú festivalovú náladu štrnásteho ročníka aj tento raz dopĺňali tie najchutnejšie je­dlá.

Odborná porota zložená z 35 členov na čele s renomovanými šéfkuchármi Jardom Žídekom, Vojtom Artzom, Imrem Bindicsom a Lacim Benkem z Maďarska mala počas veľkej súťaže vo varení čo hodnotiť. Jedlo sa tu pripravovalo až v desiatich kategóriách – mäsité i bezmäsité, chutiam i receptúram sa medze nekládli. Organizátori týmto vyhoveli všetkým kuchárom, ktorí neholdujú len príprave kotlíkových špecialít. Aj napriek tomu, že spomedzi súťažiacich je o guláše stále veľký záujem, štrnásty ročník mal aj nové, ešte fajnovejšie chute.

Mrkvové fánky, slivkové perky, boršč i posúchy

Napríklad také mrkvové fánky na grile porote ponúklo družstva Bielych tuleňov, či slivkové perky, vynikajúci boršč, alebo zlatou vareškou ocenené posúchy plnené syrom a mätou. Práve toto chutné jedlo z kategórie voľné bezmäsité jedlá pripravovali súťažiaci z družstva Dubáci. Skutočne srandovná partia, ktorá dobrú náladu roztočila aj na pódiu pri preberaní najvyššieho ocenenia. Nečudo, keď pred vami tancuje veselá banda kuchárov v kostýmoch a lá dubáky s veľkými klobúkmi, je sa na čom smiať. Nezaostávali ani ostatné partie, napríklad Lisztes Banda, Sparťania či družstvo pod názvom Opera. Poslední menovaní sa vo finále na pódiu vyšvihli podaním skutočnej opery. Čo povedať? Rozmanitý gastrofestival.

Nehodnotí sa tu len kulinárstvo, ale aj najkrajší vzhľad stánku, oblečenie, nálada v družstve, či kreativita. Tento rok sa odovzdalo 26 takýchto ocenení, no skutočné gastronomické ocenenia – bronzovú, striebornú a zlatú varešku – si prevzalo 93 družstiev. Absolútnym víťazom štrnásteho ročníka gastrofestu v Komoči sa stala Lisztes Banda. Tí si prevzali ocenenie za kreativitu, zlatú varešku za guláš z diviny aj cenu organizátora.

Degustovali aj návštevníci

Ak si myslíte, že na gastrofeste smie špecialitky ochutnávať len porota, mýlite sa. V degustačnom dvore rozvoniavali tradičné maďarské špeciality a návštevníci mohli ochutnávať jelení guláš s haluškami, baraní perkelt z Karcagu či halászlé od Balatonu.

Komočský gastrofestival je jedinečný. Má do počtu najviac družstiev na Slovensku, ktoré sa zapájajú do amatérskej súťaže vo varení. V roku 2011 si za túto jedinečnosť usporiadateľ Tibor Lukács vyslúžil certifikát Slovenskej knihy rekordov. Originalita festivalu tkvie aj v tom, že spája gastronómiu s hudobným festivalom. Na line up štrnásteho ročníka návštevníci len tak ľahko nezabudnú. Potešili ich hviezdy maďarskej hudobnej scény, akými sú V-TECH, nestarnúci rockeri z kapely EDDA, ale aj domáci Peter Cmorík.

Pikošky na záver

A na záver pikošky. Družstvá spotrebovali v súťaži približne dva a pol až tri tony mäsa! Areál kempu má asi jeden kilometer, viete si predstaviť, koľko kilometrov „nabehali“ družstvá za tri dni? Festivalové parkovisko sa rozprestieralo na šiestich hektároch a bolo zaplnené do posledného miesta… Napokon, štrnásty ročník najväčšieho medzinárodného gasrofestivalu na Slovensku navštívilo počas troch dní od 16 do 18-tisíc ľudí!

Mohlo by vás zaujímať:

Koľko kotlíkov, toľko chutí: Minuli sa skoro tri tony mäsa! FOTO z ktorých sa vá
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM