Viktória Botošová Kultúra

Každoročná spomienková slávnosť na počesť A. Bernoláka: Matica v Zámkoch pripravila program

Kladenie vencov, bohatý kultúrny program i príhovory. Pozrite sa, čo nás čaká.

Ilustračný obrázok k článku Každoročná spomienková slávnosť na počesť A. Bernoláka: Matica v Zámkoch pripravila program
Foto: Viktória Botošová

O kultúrnej akcii pri príležitosti 202. výročia úmrtia Antona Bernoláka a 22. výročia vzniku Slovenskej republiky, informovala predsedníčka kultúrnej komisie Mária Malperová.

„Pietna slávnosť sa koná vždy 15. januára, odkedy je pamätník na Hlavnom námestí, teda od roku 2005,“ konštatuje Malperová.

Mesto Nové Zámky a miestny odbor Matice slovenskej, preto pri tejto príležitosti pozývajú 15. januára 2015 o 16:00 hod. na spomienkovú slávnosť 202. výročia úmrtia Antona Bernoláka a oslavu 22. výročia vzniku Slovenskej republiky, ktorá sa koná v budove MO MS, Nábrežnej ulici. O 15:00 hodine sa budú klásť vence pri soche Antona Bernoláka na Hlavnom námestí.

Oslava narodenia Antona Bernoláka je vždy spojená so svätou omšou, vždy prvú októbrovú nedeľu a po nej je kultúrny program a kladenie vencov pri soche. Tieto akcie sa realizovali aj po predchádzajúce roky, ale s tým rozdielom, že vtedy stála socha v Parku Antona Bernoláka.„Tre­tíkrát býva slávnosť pri soche, a nie sú tu iba Novozámčania, ale aj deti so svojimi učiteľmi i rodičmi zo všetkých kútov Slovenska a zo zahraničia,“ povedala predsedníčka kultúrnej komisie.

Pravidelné vyhodnotenie súťaže

„Každoročne v júni si spomíname na Bernoláka a vzdávame mu hold,“ hovorí Malperová. Vtedy sa totižto koná v Nových Zámkoch vyhodnotenie celoslovenskej súťaže s medzinárodnou účasťou – Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko. V tomto roku to bude už 23-krát.

Kultúrny program i príhovor

Z dôvodu mrazivého počasia v januári, sa v posledných rokoch pri soche koná iba akt kladenia vencov. „Potom sa presúvame do budovy Miestneho odboru Matice slovenskej a tam pokračujeme s kultúrnym programom, kde je nielen spomienka na Bernoláka, ale aj oslava vzniku Slovenskej republiky. Tu má príhovor primátor, alebo viceprimátor mesta a predsedníčka MO MS,“ vysvetľuje. Kladenie vencov pri soche Antona Bernoláka na Hlavnom námestí, sa bude konať dnes o15:00 hodine.

V budove MO MS, Nábrežnej ulici sa môžeme tešiť na pestrý kultúrny program. V rámci programu odznie Ľudová hudba Matičiarika a vystúpia aj tanečníci z Matičiarika, Spevácky zbor Lipa i časť Enthey. „Na záver všetkých pozývame na Novoročnú čašu vína,“ dodala Mária Malperová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM